Ezek a változások jönnek!



Egyre több részlet derül ki a várhatóan bevezetésre kerülő demográfiai programról, amiben az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről is szó lesz.

A júniusig tartó költségvetési vitáig szeretnék lezárni a programról szóló egyeztetéseket, mert 2018 után a súlyos, a demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatni.

A programmal kimondottan a jelenlegi demográfiai folyamatokat akarják lelassítani és megállítani, mert a legutóbbi előrejelzések alapján nem sok jóra számíthat Magyarország.

Bármilyen előrejelzésből indulunk ki, hasonló a kép: folytatódik a népességfogyás és felgyorsul az öregedés. A legpesszimistább előrejelzés 6,7 millió főt valószínűsít 2060-ra, a legoptimistább 9,4 millió főt. Az előrejelzések egyébként feltételezik a termékenységi ráta és a várható élettartam fokozatos emelkedését.

A családok felé az eddig tervezettnél még nagyobb járulékcsökkentés is beférhet. Az idei évtől a munkáltatók járulékterhe csökkent 5 százalékponttal, jövőre pedig további 2 százalékponttal. Ezen felül akár a munkavállalók járulékterhének csökkentése is szóba jöhet, vagy a járulékkedvezmények emelése, ahogyan azt a jegybank korábban javasolta.

A gyermekvállalást ösztönző intézkedés a családi otthonteremtési kedvezményre is (CSOK), és lesznek a programban majd ezzel kapcsolatos módosító javaslatok is. A 2018-as költségvetés azonban csak szerény növekedést tartalmaz a lakástámogatások terén.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai programot a kormány két olvasatban is tárgyalja. A program szerint gyermekvállalást ösztönző családtámogatásokat vezetnek be és szélesítenek ki.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!