Meg kell állítani az agresszív terjeszkedést. Hatalmas erdőirtás indulhat!



Első kézből kért segítséget 2017 január 16-án egy pilisszántói lány.

BAJBAN PILISSZÁNTÓ! SEGÍTSÜNK EGYÜTT A PILIS KAPUJÁN!

12.000 négyzetméteres transzformátor bázis a Pilis kapujában és 400 kV-os vezeték elképesztő erdőirtással, keresztül a Pilisen

Mottó: "Budapest fél tüdeje nem eladó! (Hiába tud rá az orvosod egy nagyon jó vevőt!)"

Bár a környező települések prognosztizált áramellátása a hivatalos, írott rendezési tervek szerint jó előre megoldott, az ELMŰ agresszív terjeszkedési politikába kezdett a Pilisi-medencében. Első lépésként egy transzformátor állomást terveznek megvalósítani, annak ellenére, hogy a közeli dorogi transzformátor állomást duplájára bővítik, és hírek szerint ugyanezt teszik a Pomázi állomással is. Mivel Pilisvörösvár túl sok kapcsolódó környezetvédelmi beruházást várt el, ezért az elektromos művek lobbistái tovább nyomultak nemzeti és természeti örökségünk, a Pilis belseje felé.

Most országos tájképvédelmi és világörökség várományos, bioszféra rezervátumhoz kapcsolt területre, a Pilis kapujába, Pilisszántóra tervezik a 12.000 négyzetméteres transzformátor állomásukat elhelyezni. Mindezt a nyilvánosság ügyes kizárásával, és az építkezés szinte azonnali megkezdésével.

A tervekben már szereplő, hatalmas, 400 kV-os kapacitású, a Pilist több 10 km-es hosszúságban átszelő légvezeték (Pomáz-Bicske között) szintén ezen a ponton metszi a már sok évtizede meglevő kisebb, 120 kV-os vezetéket. Így a transzformátor állomás megépítésével a Pilist átvágó 400 kV-os vezeték elhelyezkedése már nem lesz változtatható, a csomópont transzformátor állomás közeli elhelyezkedése stratégiai érdekké válik. A 400 kV-os vezeték 80 méteres szélességben erdőirtással jár keresztül az egész Pilisen, a sokféle szempontból védett természetvédelmi területeken, hegyeken, völgyeken, erdőkön át, sőt a vezeték lakott terület felett is haladna. Ezeken a helyeken a védőtávolság miatt fa nem állhat a jövőben sem!

Szükség van az állomásra egyáltalán?

  • A településrendezési tervek szerint nincs, a prognosztizált energiafelhasználást a meglevő állomásokkal ki lehet elégíteni.
  • Az ELMŰ az ellátásbiztonságra hivatkozik, azonban az ellátás biztonsága kiváló.
  • A 2600 lakosú falu számára nincs szükség 12.000 négyzetméteres állomásra, Budapesten van panelház ahol 4000 ember lakik.

Miért Pilisszántó, a legcsodálatosabb nemzeti és környezeti értékünk, a Pilis kapuja: Mi indokolja, hogy ilyen sürgősen építsék meg?

  • A korábbi helyszín, Pilisvörösvár túl sok környezetvédelmi beruházást igényelt a transzformátor- állomással kapcsolatban.
  • A transzformátorállomással további profitszerzési lehetőségek nyílnak meg a jövőben, a 400kV-os légvezeték megépítésekor.
  • Helyben lehetőség adódott a nyilvánosság nagyobb kizárására, itt az ezzel kapcsolatos megbeszélések zárt üléseken folytak, a határozatokat sem hozták nyilvánosságra.

Hogyan lehetséges, hogy a nyilvánosság ennyire el van zárva a transzformátorállomás építésével kapcsolatos tényektől és annak következményeitől?

  • Az önkormányzati ülések jegyzőkönyvei nem kerültek fel a község honlapjára, az utolsó határozat 2014-ből volt feltöltve.
  • Sem a településrendezési terv vitáján, sem a nyílt képviselő testületi ülésen, sem a közmeghallgatáson nem jelezték előre az ELMŰ küldöttség részvételét.
  • Mivel senki sem tudott az ELMŰ részvételéről, jelenlétük a napirendi pontok között nem szerepelt, ezért kérdésekkel sem készültek, nem voltak jelen az érdekelt polgárok, szervezetek.
  • A transzformátorállomást, mint "nagyszerű lehetőséget", korábban (az ELMŰ helyett) a vörösvári transzformátorterveket is prezentáló, ottani főépítész, helyi településtervező jelentette be, a településrendezési terv vitáján.
  • A főépítészi és településrendezési megbízatás ebben az esetben azért nem összeférhetetlen, mert a főépítész az állomás elhelyezkedését 200 méterre a települése határán túl tervezte meg. Viszont súlyosan aggályos.
  • Minden fontos, a transzformátorállomással kapcsolatos megbeszélést indokolatlanul zárt ülésen folytatott a helyi képviselő testület
  • Zárt, meghívásos pályázaton döntenek a területértékesítési kérdésekről, a nyilvánosság kizárásával. A földmérés néhány nap után már el is kezdődött.
  • Elhangzott, hogy az építkezést lehetőleg 1 éven belül be is fejezik. Amíg mi érdeklődünk, tiltakozunk, a nyilvánosság kizárásával zajló folyamatok visszafordíthatatlanná válhatnak.

A közösség miért nem tudott semmit sem tenni az állomás ellen?

  • Petíciókat írtunk, beszéltünk a polgármesterrel.
  • Mivel minden titokban, vagy előre meg nem hirdetve zajlott, a lakosság azt hitte, hogy már elérte a célját a mindenki által ismert petíciókkal.

Kérünk, segítsetek, kétségbeejtő a helyzetük! És a PILIS MINDANNYIUNKÉ!

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!