A villám az autó antennáján keresztül a járműbe csapott, ahol túlhevítette az elektronikai eszközöket és vezetékeket.Egy férfi hívta még vasárnap este a rendőröket az M6-os autópályáról, a Pécs irányába haladó oldalon, hogy a 149-es kilométerszelvénynél a járműve mellé csapott a villám, az autója megállt, és kivilágítatlanul áll a leállósávon.

A rendőrök a helyszínre kiérve látták, hogy az autó motortere intenzíven füstöl, ezért az akkumulátor érintkezőit leválasztották.

Mint kiderült, a villám az autó antennáján keresztül a járműbe csapott, ahol túlhevítette az elektronikai eszközöket és vezetékeket. A villámcsapás következtében az autó utastere mérgező füsttel telt meg, a világítása is elromlott.

A rendőrök a sofőrt és a vele utazó gyermekét a járőrautóba ültették át a szakadó esőben.

Szerencsére személyi sérülés nem történt, az autósnak kellett végül gondoskodnia az autója elszállításáról.

Alapvetően a villámcsapás az abroncsokra veszélyes, illetve mint látni, az elektronikai részegységekre, amelyek érzékenyek az elektromágneses hatásra. Az utasok egy villámcsapástól is védve vannak a zárt karosszériás autókban.

Az autó fém karosszériája ugyanis úgynevezett Faraday-kalitkaként működik, amely megakadályozza a villámáram behatolását a belső védett térbe. 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!