Egy tűzoltósági engedélyre volt szüksége, de rossz módszert választott az ügye rendezésére.



A világ legbénább vesztegetőjévé vált egy idős nő, aki egy szakhatósági eljárásban akart magának kedvező határozatot a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik kirendeltségén azzal, hogy csúszópénzt adott az ügyintézőnek.. 

A 70 éves nő az építésügyi hatóságnál ügyfél volt egy fennmaradási és használatbavételi engedélyezési eljárásban. Mivel a hatósági előírásoknak határidőben nem tett eleget, ezért nem kapta meg a hozzájárulást.

2017. augusztus 28-án személyesen adott át egy kérelmet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségén, a III. kerületi Vihar utcában. Az asszony arra kérte a kérelmet átvevő osztályvezető tűzoltó őrnagyot, hogy vizsgálja meg, hogy a tűzvédelmi szakhatóságnak – egy jogszabályváltozásra figyelemmel – továbbra is van-e hatásköre az eljárásra, mert ha nem, akkor az építésügyi hatóság megadná az engedélyt. 

A nő a kérelmet egy műanyag iratgyűjtőben adta át, amelyben elhelyezett egy borítékot is 100.000 forinttal. A tűzoltó őrnagy a kérelmet és borítékban lévő készpénzt tartalmazó műanyag iratgyűjtőt – tartalmának vizsgálata nélkül, vagyis a pénzről nem tudva – az érkeztetésre váró beadványok közé helyezte.

A borítékban lévő készpénzt a néni beadványának iktatásakor észlelték, a kirendeltség-vezető pedig feljelentést tett.
A Fővárosi Főügyészség a nővel szemben hivatali vesztegetés bűntette miatt nyújtott be vádiratot. A törvény értelmében akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!