Itt most egyben mindet megtalálod és megjegyezheted!A vitaminok mellett az ásványi anyagok is legalább olyan fontos szerepet játszanak, ezért nélkülözhetetlenek szervezetünk helyes működéséhez.
Az ásványi anyagok fontosságát az mutatja, hogy amíg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, az ásványi anyagokkal ez nem megy, ezért a táplálkozás során kívülről kell azokat bevinni. A vitaminok fontosságát szinte mindenki tudja, de azt már csak kevesebben, hogy az ásványi anyagok nélkül a vitaminok jótékony hatása nem tud érvényesülni.

A szervezet megfelelő működéséhez nem elég egyetlen anyag, hanem az összes aránya a fontos, és ezek egyensúlyának fenntartására kell törekedni. Nem szabad eltolni egy-egy ásványi anyag túlzott bevitelével és egy másik elhanyagolásával a normális arányokat egyik vagy másik irányba, mert az nem tesz jót. Törekedjünk inkább az egyensúlyra, mert így elkerüljük a hiánybetegségeket. Ezt legjobban a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással érhetjük el, ami a hiánybetegségek elkerülésének is kulcsa.

Ásványi anyagok nagyon fontosak a szervezet számára, amiket  két csoportra oszthatjuk, a makro- és a mikroelemekre. Azokat amelyek a szervezetünkben a test tömegének 5%-ánál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek pedig ennél kisebb mennyiségben vannak jelen, azokat mikroelemeknek nevezzük. Mivel az ásványi anyagok együttműködnek a vitaminokkal, ezért ha már egy is hiányzik, akkor a szervezetünk nem tud a legjobb formájában működni. Emiatt is létfontosságú a legfontosabb ásványi anyagok pótlása.

Nézzük meg melyik az a 15 ásványi anyag, amik a szervezetünk számára a legfontosabbak.

Makroelemek

FOSZFOR
A felnőtt ember szervezetében, szerves és szervetlen foszfátok formájában 600-700 g foszfor található. Fontos szerepet tölt be a fehérje, szénhidrát és a zsír anyagcseréjében. A foszfor 80-85% a csontok, fogak szilárdságáért felelős. Szükséges az idegrendszer működéséhez, a fehérjeszintézishez és enzimek működéséhez is. A foszfor gyakorlatilag minden élelmiszerben megtalálható, kisebb-nagyobb százalékban. A napi szükséglet kb. 620 mg belőle.

KLÓR
Az emberi szervezet kb. 0,15% klórt tartalmaz, ami a gyomorsav részeként, az emésztésben, a só-víz háztartásban és a sav-bázis egyensúly fenntartásában játszik fontos szerepet. A bevitele főleg konyhasó formájában történik. Az átlagember napi klórbevitele elég magas, ami a sós ételeknek és a klórozott csapvíznek tudható be, ezért külső pótlást nem igényel a szervezet belőle.

KALCIUM
Az átlagos testtömegű felnőtt emberben 1-1,2 kg kalcium van, aminek 98%-a a csontokban, 1% a fogakban található kalcium-foszfát formájában, és további 1% a vérben kering. Élettani szerepe a csontok keménységének és nyomásszilárdságának fenntartásában van. A fennmaradó kis mennyiség viszont felelős az ingerlékenység szabályozásában, az izom-összehúzódás megindításában, a véralvadásban, és egyes enzimek működésében. Kalciumban a tej és a tejtermékek, valamint az olajos magvak a leggazdagabbak. Napi adagja felnőtteknek 800 mg, gyermekeknek a csontfejlődés miatt inkább 1200 mg, és D-vitaminnal biztosítható a tökéletes felszívódása.

KÁLIUM
A felnőtt emberben kb. 150 g kálium található. Vegyes táplálkozás esetén az átlagos napi bevitel 2-3 g között van, ami fedezi is a szervezet szükségletét. Gyakorlatilag minden élelem tartalmaz káliumot, azonban a növényi eredetű élelmiszerekben a kálium-nátrium arány a kálium javára tolódott el, ezért ezek hasznosulása kedvezőbb. A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg és izomműködés megfelelő fenntartásában.

MAGNÉZIUM
A felnőtt ember szervezetében kb. 20-28 g magnézium van, amelynek fele a csontrendszerben, a többi zömében a sejtekben található. Szerepe az ideg és izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje, szénhidrát és zsíranyagcserében van. A napi ajánlott adagja 300 mg.

NÁTRIUM
A felnőtt szervezetben mintegy 80-95 g mennyiségű nátrium található, és ennek 60-65%-a kicserélhető formában, a test víztereiben, a többi pedig kötött formában, a csontokban és a kötőszövetekben található. Nehéz fizikai munka végzésekor és magasabb hőmérsékletű környezetben, erős verejtékezéskor akár 8 g nátriumot is veszíthetünk. Viszont nem kell aggódni, mert az élelmiszeripari technológiai eljárások során jelentős mennyiségű só kerül a táplálékainkba, ráadásul a kialakult konyhatechnikai eljárások és a táplálkozási szokások miatt is elegendő a bevitele.

A legfontosabb ásványi anyagokat tartalmazó élelmiszerek.

Mikroelemek

CINK
A legnagyobb koncentrációban a szemben és a hajban van, de megtalálható a májban, a vesékben és az izmokban is. A szervezetünk kb. 2,5 g cinket tartalmaz, ami kb. 70 különböző enzim alkotórésze, így többek között a hasnyálmirigy által termelt inzulinnak is. Megfázás, nátha és torokfájás esetén a gyógyulási időt lerövidíti. A legjobb cinkforrások a hús, a máj, a tojás, a bab, a borsó és a lencse. A bevitel szempontjából jobban hasznosul az állati eredetű táplálékból, mint a növényi eredetűből. A napi szükséglet 15 mg belőle.

FLOUR
A szervezet fluortartalmának legnagyobb része a csontokban és a fogakban található. A nap 1,5 mg fluorszükségletet az elfogyasztott táplálékkal, tengeri hallal, kukoricával, majoránnával vagy petrezselyem zöldjével lehet fedezni. Legtöbbször a zöldségekben és a gyümölcsökben fordul elő, ami a szervezet számára a lehető legtökéletesebb.

JÓD
A szervezetünkben kb. 15-20 mg jód található, és ennek 70-80%-a a pajzsmirigyben van. Mivel a jód a pajzsmirigyhormonok szerves része, ezért részt vesz az anyagcsere szabályozásában és befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését, de közvetve hat a vérkeringésre is. Jódban a tengeri halak, a kagylók és a jódozott konyhasó a leggazdagabb, és a napi szükséglet 0,15 mg.

KRÓM
A króm a szövetekben igen kis koncentrációban van jelen, és az életkor előrehaladtával a mennyisége csökken. Az emberi szervezet krómtartalma pontosan nem ismert, de aktívan részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, és elősegíti az inzulin hatását. Azt feltételezik, hogy hiánya a koszorúér eredetű betegségek és a cukorbetegség egyik okozója. A króm a teljes kiőrlésű gabonamagvakban, a hüvelyesek magjában, a húsban, a májban, a tojásban és a sajtban is megtalálható. A napi ajánlott bevitele nincs megállapítva, de az optimális adagját általában 50-200 mikrogrammban határozzák meg.

MANGÁN
A szervezetünkben 12-20 mg mangán van, és vegyes táplálkozás mellett nem fordul elő a mangánhiány. A felszívódása mindössze 3-4%. Mangánban a gabonafélék, ezek teljes őrleményei, a dió, a mogyoró, a tojás, a paraj és a petrezselyem a leggazdagabbak. A mangánhiány a feledékenység egyik oka is lehet.

MOLIBDÉN
A molibdén nagyon kis mennyiségben található meg a szervezetünkben. A nagy molibdén bevitel rézhiányt okoz, a forrása pedig a hús és a hüvelyesek. A molibdén hiány enyhe esetben pszichés labilitást és ingerlékenységet, súlyosabb formában idegrendszeri tüneteket, például látászavart okoz. Gyermekkorban kortól függően 30-250 mikrogramm, felnőttkorban pedig inkább 250 mikrogramm az elvárt napi szükséglet.

RÉZ
Az ember szervezetében 80 mg található, főleg a szemben, a májban, a szívben, a vesében, az izomzatban és az agyban. A vérképzésben és a központi idegrendszer zavartalan működésében is szükség van rá. Az élelmiszer nyersanyagok közül a legtöbb rezet a máj, a tojás és a hüvelyesek tartalmazzák. A rézhiány jelei a korai őszülés, a laza, ráncos bőr, a karikás szem és a hajhullás is.

SZELÉN
A szelén funkciója szorosan kapcsolódik az E-vitaminéhoz, és antioxidánsként működik, megköti a szabad gyököket, ezáltal pedig gátolja a rák kifejlődését. Részt vesz a nehézfémek (arzén, higany stb.) megkötésében és eltávolításában. Az alacsony szelén vérszint a szívbetegségek kockázatát is fokozza. Szervezetünkben mintegy 6 mg szelén van, ami a májban a legmagasabb koncentrációjú, de a fogzománcban és a körömben is kimutatható. Jó szelénforrásnak mondhatók a tengeri állatok húsa, a máj, a vese, a húsok (marha, bárány, vadhús), a friss tonhal és a teljes kiőrlésű gabonamagvak, a fokhagyma, a dió, a szezámmag és a napraforgómag.

VAS
A vas nagyon fontos szerepet játszik az emberi szervezetben. Alacsony vasbevitel esetén az elraktározott vasat használja fel a szervezet, és csak ennek kimerülése után csökken a vér hemoglobintartalma, és fejlődhet ki a vérszegénység. A vas felszívódását csökkentik a csersavtartalmú tápanyagok, így a kávé és a tea. A szervezet vastartalma férfiaknál kb. 3 g, a nőknél 2,3 g. A vas a légzőfunkciók egyik legfontosabb eleme. A szervezet vaskészletének 70%-a a hemoglobinban, a többi a májban, a lépben és a csontvelőben raktározódik. A nőknek a terhesség alatt és a szülést követően nagyobb a vasszükségletük. Vasban gazdag a baromfi, a hal, a sertés és a marhahús. A növényi alapú forrásai a szilva, a mogyoró, a mák, a savanyú káposzta, a napraforgómag, a dió, a kakaó, a csipkebogyó, a cékla, a barna rizs, a lencse, a szójaliszt, a tojássárgája, a datolyaszilva és a sütőtök.

Ezek a legfontosabb ásványi anyagok a szervezetünk számára, viszont a lista ezzel még nem ér véget, és a vitaminokról sem nem szabad megfeledkezni.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!