Változtak a vásárlói szokások, ehhez igazodott a piac.Már megszokhattuk, hogy a nagyobb ünnepek közeledtével megszaporodnak az akciós, akár 0 százalékos áruhitelek igénybevételével is elérhető ajánlatok. A vásárlók számára azonban egyre fontosabb szemponttá válik a kényelem: a kedvező ajánlatok mellett egyre többen várják el, hogy online, otthonról végezhessék el a vásárlást. Azonban nem kell választanunk a kettő közül: a legnagyobb elektronikai áruházláncoknál ugyanis online vásárlás esetén is könnyedén igénybe vehetjük az olcsó, esetenként 0 százalékos áruhiteleket.

Az áruhitelek alapvetően a legdrágább hiteltípusok közé tartoznak, ugyanakkor meglehetősen gyakran találkozhatunk olyan akciós ajánlatokkal, melyek keretein belül akár 0 százalékos THM mellett is vásárolhatunk áruhitel igénybevételével. Ez fokozottabban igaz a nagyobb ünnepek közeledtével, de az is elterjedt gyakorlat, hogy egy-egy áruház egy ilyen akcióval igyekszik megtámogatni az eltervezett árukisöprést.

A 0 százalékos ingyenhiteleknél megfigyelhető, hogy bátorítóan hatnak a vásárlókra, legalábbis ez derül ki az Extreme Digital adataiból. Az elektronikai cikkeket értékesítő áruház megfigyelései szerint egy-egy 0 százalék THM-es kampány során emelkedik az átlagos kosárérték, mivel a vásárlók hajlamosak ilyenkor a drágább, minőségibb termékeket választani.

A hitelt tulajdonképpen nem az áruházak, hanem egy velük partneri viszonyban lévő pénzügyi szolgáltató nyújtja. Nekik természetesen akkor éri meg a kölcsön kihelyezése, ha utána az adott összeget kamatostul kapják vissza. Az ingyenhitelek esetében jellemzően az történik, hogy ennek a kamatnak a megfizetését az áruház átvállalja a vásárlóktól.
Megkérdeztük ezzel kapcsolatban a Media Marktot, illetve partnerüket, a Cetelemet is. Az ő tapasztalataik ilyen téren megegyeznek a fentiekkel, legalábbis abban az esetben, ha az ingyenhitel futamideje meghaladja a 15 hónapot. (Érdekesség, hogy a Cetelem adatai alapján a standard áruhitelek átlagos futamideje ennél rövidebb, mindössze 12-13 hónap, ugyanakkor az Extreme Digitalnál a 36 hónapos futamidő a legnépszerűbb.)

Emellett az az egyébként teljesen logikus jelenség is megállapítható, hogy jellemzően a drágább termékeket vásárolják hitelre az emberek. A határ nagyjából 100 ezer forintnál húzható meg: az ennél drágább árucikkeket már nagyobb gyakorisággal vásárolják részletre a vásárlók.

Egyre nagyobb azok aránya, akik vásárlásaikat kényelmesen, otthonról szeretik lebonyolítani. Ez természetesen igaz az elektronikai cikkek megvásárlására is, így teljesen logikus, hogy az eladók lehetővé tették, hogy a sokak által igénybe vett áruhitelek igénylése is megoldható legyen az interneten keresztül. Az Extreme Digital adatai szerint mostanra elfogadottá vált az áruhitelek online igénylése, mára az összes vásárlás 30-40 százaléka interneten keresztül történik.

Az igénylés és a bírálat folyamata mostanra teljesen digitalizált - tudtuk meg a Cetelemtől. A szükséges okmányok másolatait postán kell eljuttatni a pénzügyi szolgáltatóhoz, míg az ügyfél kötelező beazonosítása a megvásárolt termék átvételi helyétől függően a boltban vagy az ügyfél otthonában történik meg. Tehát még az ilyen 'bonyolultabb' vásárlások is könnyedén megoldhatóak a fotelből, megspórolva ezzel a személyes ügyintézésre szánt időt.

Csak óvatosan
Ahogyan fentebb is írtuk, az áruhitelek gyakran kvázi ingyen vannak, és az is igaz, hogy ezek a kölcsönök gyakorta viszonylag kis összegűek. Ettől függetlenül tartsuk észben, hogy ez egy hitel, tehát legyünk körültekintőek a felvételekor. És persze itt is, mint minden pénzügyi terméknél igaz, hogy feltétlenül és alaposan olvassuk el a szerződés részleteit, ugyanis a részletekben lehetnek kellemetlen meglepetések. Decemberben például találtunk olyan 0 százalékos ingyenhitelt, amelynek a késedelmi kamata 10 százalék feletti volt.

Érdemes továbbá a megvásárolni kívánt termék árát több áruházban is megnézni, hiszen elképzelhető, hogy az ingyenhitellel megvásárolható termékhez máshol olcsóbban is hozzájuthatunk. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!