A gyógyító kéztartások, vagy más néven MUDRÁK, az életerőnkkel való kommunikációra alkalmasak. Az hagyományos indiai gyógyászatban többek közt az energetikai, fizikai és pszichikai egyensúly megteremtésére használják.A klasszikus akupunktúra tanítása szerint testünkben 14 fő energiaáram van, s ezeket meridiánnak hívják. Kettőnek közülük irányító funkciója van, kettőnek pszichológiai funkciója (keringés és pajzsmirigy), és tíz meridián pedig közvetlenül a szervekhez kapcsolódik.

A meridiánokat elektromos vezetékként tudjuk elképzelni és ezeknek helyét, pályáját a kínai orvostudomány írta le már évezredekkel ezelőtt. A meridiánok a bőr alatt futnak három- tíz milliméter mélységben, és néhány ponton jönnek felszínre. Ezek az úgynevezett akupunktúra pontok. Mindegyik energiaáramnak saját pályája van, több elágazással. Egy ág mindig ahhoz a szervhez vezet, amely a meridián nevét adja. Egy másik ág a következő energiaárammal való összeköttetést biztosítja.

Mire jók a kéztartások?

A meridiánok kezdő és végpontjai többnyire a fejen, az ujjakon és a lábujjakon találhatóak. A vastagbél- a pajzsmirigy- és a vékonybél meridiánok az kézujjakban kezdődnek. A tüdő-, a keringés- és a szívmeridiánok ott végződnek.

Ez azt jelenti, hogy az energiacsatornáinknak majdnem a fele a kézben kezdődik vagy ott végződik. Ez a magyarázata annak, hogy bizonyos ujjtartásoknak miért van az egész testre jótékony, kiegyensúlyozó hatása.

Az ujjtartások gyógyító hatásához időre van szükség, és ne azt várjuk tőlük, mint a gyógyszerektől. 

Ha felborul az egyensúlyunk, vagy folyamatos fájdalmaink vannak, minden esetben forduljunk szakemberhez. Az alábbiakban két gyakori probléma, a fejfájás és a migrén enyhítésére alkalmas Mudrát mutatunk. Naponta kétszer 7-7 percig alkalmazzuk, elsősorban olyan nem specifikus fejfájásokra jó, melyek nem kapcsolódnak más testi tünetekhez. A „Fejfájás' mudrát megelőzésre is lehet használni. Ha például tudom, hogy bizonyos helyzetekben hajlamos vagyunk a fejfájásra, már előre bevethetjük ezt az ujjtartást.

Fejfájás

Migrén:

Amikor egy ujjtartást gyakorlunk, nem az a lényeg, hogy a fájdalmat egyszerűen „megszüntessük'. Minden fájdalom visszajelzés a test részéről, és üzenetként kell felfognunk. Az üzenet megértése megkívánja, hogy dekódoljuk az üzenetet, és azt megértve győzzük le a fájdalmat, a szenvedést és a betegséget.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!