Az egyik leghasznosabb dolog, aminek nem a szemétben van a helye.



Szerves anyagként a kertben és a terasz növényeinél csodásan beválik. A kávézacc ugyanis ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Ennél fogva a savas talajban növekedő növényeknél  trágyaként remekül használható. Az organikus talajhoz is adható, ugyanolyan mennyiségben, kültéri és beltéri növényeknél egyaránt.

Még a magok elültetése előtt érdemes használni a kávézaccot. Ha összekeverjük a magokkal, bőséges termésre számíthatunk.

Ha például jobb retek és répa termésre vágyunk, a kávézacc és a vetőmagok összekeverése is hatásos lehet az ültetés előtt. A méretes dinnyéhez, paradicsomhoz és répához szintén jó ez a technika – a kávézacc, mint műtrágya. Ugyancsak jól használható a fűhöz. Segít a gombának is nőni. Vízzel keverve a kávézacc tökéletes folyékony trágya

Komposztálás

A természet a komposztálás lehetőségével hasznosít újra. A kávézacc nagyszerű szerves trágya. A savkedvelő növényekhez széles körben használják – rózsákhoz, rododendronokhoz, hydrangeához, azáleához, kamillához, áfonyához, eperhez. Biztosítja a nedvességet a talajban. A pH értéket csökkenti, ha körbeszórjuk kávézaccal a növények körüli talajt.

Kalciumban és magnéziumban is gazdag. Amikor elkezd bomlani, a kávézacc nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki, így érjük el a gazdag és egészséges termést. Ha növényeinket egészségesen kezeljük, saját étrendünket is javítjuk! Az egészséges talajból ugyanilyen növények származnak és jobban teremnek majd.

A férgek is kedvelik a kávézaccot

 Magas minőségű komposztot készíthetünk szerves hulladékkal, ha férgeket is teszünk bele. Hasznos módja az újrahasznosításnak és aranyat ér! A férgek ugyancsak szeretik a kávézaccot – sekély tartályokban tartva őket megélnek. Előbb a kávézaccot adjuk a talajhoz és utána a férgeket. Egy kis csésze zacc elegendő egy kis tartályhoz. Kiváló talajtakaró, miközben táplálja a férgeket. Tojáshéjjal is megspékelhetjük a keveréket. Szétszórva végig a kert talajában támogathatjuk tevékenységüket.

A kávézacc szerkezete lehetővé teszi a férgek számára, hogy megemésszenek minden más hulladékot. Képesek arra, hogy nagyobbra nőjenek a zacctól. Megvan az a képességük is, hogy szellőztessék a talajt, így juttatva azt további szükséges tápanyagokhoz, valamint a gyökereket elegendő oxigénhez. Adjunk kávézaccot a talajhoz heti egy alkalommal, mérsékelt mennyiségben.

Mire jó még a kávézacc?

A hangyákat távol tartja, ha régi kávézaccal körbeszórjuk a bolyokat. Ha a zaccot narancshéjjal kombinálva szétszórjuk a kertben, az a macskákat is zavarni fogja, és nem piszkítanak arra a területre. A csigákat – a meztelen csigákat is – meggátoljuk abban, hogy tönkretegyék a kertet. 

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!