A 100 legjobb magyar orvos listáján is szereplő kardiológus pályafutása során több ezer ember életét mentette meg, köztük Schobert Norbiét is.



Elküldték a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) szívsebészeti osztályának éléről dr. Székely Lászlót. A hazánk egyik legnagyobb szaktekintélyének tartott szívsebésznek azután mondtak fel, hogy az egyik műtétjénél külsős intézményből hívott segítségül egy kollégát.

A 100 legjobb magyar orvos listáján is szereplő kardiológus pályafutása során több ezer ember életét mentette meg, köztük Schobert Norbiét is. Ő rendkívül felháborodott a történteken.

Dr. Székely egy olyan fiatal nőt operált, akinek egy hibás, cserére szoruló implantátum volt a mellében. A főorvos szívbillentyűműtétet hajtott végre a páciensen, a sérült implantátumát azonban operáció közben el kellett távolítani. A szakember úgy döntött, hogy elkerüljék a későbbi beavatkozásokat, egy plasztikai sebészt hív segítségül, aki behelyezi az új implantátumot. Ám az intézet vezetősége nehezményezte, hogy olyan orvost kért fel Székely doktor, akinek nem volt a GOKI-val szerződése. Székelyt ezért kirúgták.

„Ledöbbentem az elmúlt napok eseményein, hiszen egy életre szóló hálával tartozom Székely Lászlónak, s ezzel rajtam kívül még sok ezren vannak így” – kezdte Schobert Norbi, aki évekkel ezelőtt életmentő műtéten esett át, miután a szívét megtámadta egy baktérium. „Eltávolította majdnem a fél szívemet, és a saját kezével, egy teflonanyaggal pótolta a hiányzó részt. Csupán 10 % esélyem volt a túlélésre, ő azonban csodát tett” – mesélte. Úgy gondolja, Székely László pótolhatatlan sebész, aki életét a hivatásának, a gyógyításnak szentelte.

A kórház főigazgatója a Blikk megkeresésére a következőképpen kommentálta a történteket: Az elmúlt 24 órában megjelent sajtóhírekre reflektálva, azokat pontosítva a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) megbízott főigazgatója sajnálattal tudatja, hogy egy súlyos jogi-etikai vétség miatt a szerdai napon felmenteni kényszerült a munkavégzés alól dr. Székely László szívsebész osztályvezető főorvost. Ez a döntés egy több hete tartó vizsgálat eredményeként született, és meghozatalában egy teljes szakértői és jogi apparátus segédkezett. A betegutak teljes és tudatos összekeverése, vagyis az államilag finanszírozott szívműtét és a privát plasztikai műtét egy időben történő elvégzése nem engedélyezhető. A hatályos jogi és etikai szabályokat még a legkiválóbb szakembereknek is be kell tartaniuk, jóérzésű és felelősségteljes orvosként nem hozhatnak betegeik nélkül döntéseket az ő életüket befolyásoló kérdésekben.Ezen túl a dokumentációs rend szigorú megsértése azzal, hogy egy szívműtét alatti nem sürgős, ismeretlen típusú és forrású implantátummal egy jogtalanul elvégzett emlőplasztikai beavatkozás kerül tudatosan elrejtésre, súlyosbította a történetet. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet hazánk egyik vezető egészségügyi intézménye, ami nem csak attól számít jónak, hogy – magasan képzett orvosokat és szakdolgozókat foglalkoztatva – nagyon színvonalas munkát végez, ezen túl pedig felelősségteljesen is gazdálkodik, hanem attól is, hogy betartja az etikai és jogi normákat, így betegei biztonságban érezhetik magukat a falai között. Ez a döntés ugyan nagyon nehéz mindkét félnek, de a betegellátás minőségét és folyamatosságát nem veszélyezteti, a várólistákat nem befolyásolja – közölte kérdésünkre professzor Andréka Péter, a GOKI megbízott főigazgatója. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!