Ma már teljesen máshogy néznek ki ezek az eszközök!



Az embert körülvevő világ annyit változott az utóbbi évszázadokban, hogy már fel sem ismerjük az elődeink által használt tárgyakat. Neked van tipped, mire való volt az alábbi tíz tárgy? Leírást a tizedik fotó alatt találsz!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Megfejtések

1 - Köpőcsésze

A középkori Kínában a köpőcsésze nagy népszerűségnek örvendett, a XIX. században pedig Amerikában és Európában is elterjedt a használata, ahol a dohányt még mindig nem sodorták, hanem rágták. Az 1918-as spanyolnátha járvány után azonban az orvosok higiéniai okokból egyre inkább visszaszorították a használatát.

2 - Ópiumpipa

Ennek a csőnek és egy különleges lámpának a segítségével szívták az ópiumot. Elefántcsontból, ezüstből vagy porcelánból készült. 

3 - Altatószett

A képen látható eszköz a német katonaorvosok által állt használatban az I. világháború idején. A tartályokba kloroformot és más altató hatású szert tettek. A szett egy maszkot és egy vászonzsákot is tartalmazott. 

4 - Beöntőfecskendő

Nehéz elhinni, hogy ez a szépen megmunkált, aranyozott tárgy ilyen közönséges célokra készült, pedig így van. Ráadásul többszöri felhasználásra... 

5 - Bemetsző

Ezzel a kis bemetsző szerkezettel tudtak vágást ejteni a bőrön, hogy a himlő elleni oltást bejuttathassák a bőr alá (megfelelő fecskendő híján). 

6 - MRI készülék fejre

A nyolcvanas években még ilyen sisakot használtak abban az esetben, ha a koponya felnyitása nélkül szerettek volna benézni a fejbe. Ez a mai modern MRI készülékek őse. Hogy a gyerekek ne féljenek a vizsgálattól, 'Jedi-sisak'-ként emlegették az orvosok, a Star Wars híres figurái után szabadon.

7 - Sztetoszkóp

1816-ban találta fel René Laënnec az 5. képen látható 'ős-sztetoszkópot', amely lehetővé tette a páciens szívhangjának és tüdejének alapos vizsgálatát.

8 - Dohánytartó

Ez a szép kis porcelán edényke a középkori Kínában szolgált a száraz dohány tárolására. A képen egy közönséges dohánytartó látható, de a gazdagabb embereknek elefántcsontból vagy drága porcelánból készült, amelyet drágakövek ékesítettek.

9 - 'Maszk'

Kétségtelen, hogy nem simul úgy a fejre, mint a mostani farsangi maszkok, de nem is pont ugyanaz volt a funkciója. Ezt a 'szégyenmaszkot' a középkorban azok az asszonyok kapták, akik hazudoztak, rondán beszéltek mások füle hallatára vagy a hatóságok ellen lázítottak. Néha férfiak is megkapták.

10 - Vérnyomásmérő

Ezzel a finom kis eszközzel mérték a pulzust és a vérnyomást a XIX. századi Angliában.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!