Vannak megyék, ahol máris extrém magas a pollenszennyezettség.



Megtette hatását a napokig tartó hőség, narancssárgába és vörösbe borult az ország parlagfüvet jelző pollentérképe. A riasztási rendszer szerint Pest megyében a legrosszabb a helyzet. Ráadásul az utóbbi napokban még tovább emelkedett a pollenkoncentráció.

       

Szinte egész Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, miközben a legkevésbé fertőzött területeken is legalább közepes intenzitást mértek a szakemberek.

Leginkább tüsszögés, orrfolyás, viszketés és a szemnél tapasztalható égő érzés jelzi az embereknél, hogy előjött a pollenallergia. Erre az időszakra ajánlott az allergiásoknak mellőzni a szabadtéri sportolást és célszerű a tünetekkel felkeresni egy allergológus szakembert.

Az időjárás nem segít fellélegezni
A polleneket elmosó, allergiás tüneteket mérséklő csapadék csak elvétve várható, ugyanakkor a hét közepére jósolt viharos szél csak még inkább teríti a parlagfüvet. Ráadásul nemcsak a parlagfű okozhat gondot, magas értéket mutat a kender- és csalánfélék pollenszórása is, vagyis még több embert gyötörhetnek az allergiás tünetek.

Ugyanakkor az élet az allergiaszezon idején sem állhat meg, muszáj kimozdulni, munkába menni, bevásárolni, a gyerekkel beszerezni az iskolakezdéshez szükséges kiegészítőket. Éppen ezért azt tanácsolják a szakemberek, hogy ebben az időszakban ajánlott minden este hajat mosni, hogy megszabaduljon az ember a hajszálakon megtapadó, majd onnan a hálószobai párnára kerülve egész éjszaka allergiás reakciókat okozó pollenektől.

Sovány vigasz, hogy pár napja még szolidabb volt a helyzet:

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!