Ki se találnád honnan jön. Tényleg megéri?



Az Európai Unióban a tojáságazat szereplői az elszálló költségek miatt drasztikus áremelést kell hogy végrehajtsanak, és emellett csökkenteni kénytelenek a termelést, addig máshol hatalmas mennyiségben rendelkezésre áll az olcsó tojás. Ez is meglepő, de az méginkább, hogy melyik ez az ország: a háború sújtotta Ukrajnából özönlik a tojás az unióba.

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult viszontagságok ellenére a tavalyi évhez képest is emelni tudta a külföldre történő tojáseladást Ukrajna. A mostani geopolitikai helyzet alapján a legkevésbé gondolná ezt az ember.

Az uniós tojásimportnak több mint a felét, 54,7%-át az ukrán termelők biztosították, ami mintegy 33%-os bővülésnek felel meg az előző évhez képest.

A rendkívül magasra nőtt árakat azonban még ez sem tudta letörni az uniós piacon. Az eu-s statisztikák szerint ugyanis az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 100 kilogrammra vetítve szep­tember elején elérte a 173 eurót. Ez mintegy 37,3%-kal haladja meg a múlt év azonos időszakában tapasztalt szintet.

Magyar helyzet

A drágulás hazánkban is tetten érhető, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése alapján a ketreces tartásból származó étkezési tojás csomagolóhelyi ára szep­tember első hetében megközelítette a darabonkénti 38 forintos szintet, miközben egy évvel korábban még 38%-kal olcsóbb volt a tojás.
Az úgynevezett mélyalmos étkezési tojásért még ennél is magasabb összeget fizettek a csomagolóhelyek, a darabonkénti ár meghaladta a 41,6 forintos szintet. A drágulás ebben a kategóriában volt a legdrá­maibb, a mélyalmos tojásért ugyanis idén szeptemberben csaknem 43%-kal többet kértek a termelők.

A magasabb ár ugyanakkor nem a gazdálkodókat gazdagítja, az elmúlt időszakban ugyanis jelentős mértékben emelkedtek a termelési költségek. A Tojásszövetség korábbi tájékoztatása szerint az aszályos időszak miatt az állattartók magasabb takarmányárakkal szembesültek, miközben működési költségeiket az energiaárak emelkedése is jelentősen megdobta.

Az áremelés elkerülhetetlen.

A jelenlegi gazdasági környezetben a termelőkben felmerült a kérdés, hogy megéri-e folytatni a tevékenységet. Mindez a kínálatra is hatással van. A hazai tojástermelőkhöz hasonlóan az uniós versenytársak is küzdenek az elszálló költségekkel, ami az EU-s tojástermelés visszaeséséhez vezet. Bár a szakemberek szerint a keresletet az importtojással ki lehet elégíteni, az árak azonban vélhetően továbbra is magas szinten maradnak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!