A Twitteren közölte a hírt!



Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a Twitter oldalán jelentette be az örömhírt, ami egyben a magyar filmgyártás óriási sikere is: Hét magyar filmes lett tagja az Oscar-díjakat odaítélő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának.

Rekordnak számító 774 új tagot, köztük hét magyar rendezőt, írót, animációs filmest hívott meg soraiba az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia.

Enyedi Ildikót és Mészáros Mártát rendezőként és íróként is meghívták. A magyar meghívottak között van még M. Tóth Géza filmrendező, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező, Deák Kristóf filmrendező, Udvardy Anna producer és Pataki Éva író.

A meghívottak 39 százaléka nő, 30 százaléka nem fehér és 57 országot képviselnek. Az akadémia szerint 2015 és 2017 között 331 százalékkal nőtt a nem fehér meghívottak száma.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2016 januárjában jelentett be a tagság összetételét befolyásoló jelentős változtatásokat, miután egymást követő két évben a színészi kategóriákban csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést, ami a tavalyi évben újra komoly feszültséget okozott.

A tavaly meghívott 683 új tag 46 százaléka nő volt, 41 százalékuk pedig kisebbséghez tartozó.

Idén januárban 6687 szavazati joggal rendelkező tagja volt az akadémiának.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!