Az esős, fülledt idő kedvez a gombák királyának.A napokban aztán végérvényesen beköszöntött a vargánya szezon. A Magyar gombabarátok, a Csodálatos gombabirodalom vagy éppen a Magyar vargányászcsoport Facebook oldalakon naponta óráról-órára követik egymást az örömteli bejegyzések a vargányák szedéséről - erről írt a Sokszínű vidék.

Gyakorlatilag az ország minden erdővel borított részében megjelent a gombák királya, mely a csapadékos és fülledt időben ontja a termést. Nem ritkák a néhány óra alatt szedett tetemes mennyiségről szóló beszámolók,  de a szerényebb “eredményeknek” is örülnek az erdőjárók. Annyi bizonyos, hogy összességében mázsaszám szedik országos viszonylatban a természet ajándékát.

A Magyar gombabarátok csoportban június 15-én a vargánya kilónkénti ára is szóba került. A hozzászólásokból kiderült, hogy akkor Kecskeméten 6500, Szombathelyen 5000, Siófokon 4500, Salgótarjánban 4000 forintért adták kilóját. Mára – éppen a nagy mennyiségnek köszönhetően – esett az ára, Salgótarjánban például 1000-1500 forintért kínálják.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!