Hozzávalók:

  • 1 kg uborka
  • 1 csokor friss kapor
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só

- ízlés szerint mehet még hozzá: babérlevél, bors, mustármag

- 1 kg uborkához kb. 1 liter víz kell

Alaposan megmosod az uborkát. Levágod a végeit, mindkét oldalról behasítod majdnem végig. Az üvegbe tegyél alulra kaporlevelet. Az uborkákat rakd függőlegesen - úgy fér bele a legtöbb. Tegyél még rá kaprot, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, egész borsot. Öntsd fel langyos sós vízzel. Szikkasztott zsemlét vagy kenyérvéget tegyél a tetejére, és egy kistányérral fedd le. Másnapig maradhat a konyhában. Itt is elég meleg van ahhoz, hogy a kovász elkezdjen dolgozni.

FONTOS! Nem kell kitenni a forró napsütésre! Elég neki a meleg! Még félárnyékos helyen is szépen megérik. A nagyon erős naptól megpuhul, szinte nyúlik.

Az uborka mérete is lényeges! A kisebb, 7-8 cm-es uborka kovászosan is jó ropogós marad!

Kánikulában kb 18 óra múlva elkészül. Dobd ki az átázott kenyeret. Szűrd le a levét, és töltsd vissza az uborkára. Így rakd a hűtőbe!

TUDTAD? A kovászos uborka kiváló természetes antidepresszáns!

OLVASÓINK TANÁCSAI:

Lászlóné Ilona Lénárt · Én évek óta nem kenyeret, hanem krumplit teszek a tetejére. Így nem kell leszűrni a levét! Nagyon finom!

Katalin I. Kiss · Nekem midig isteni a koviubim! Soha nem szabad a tűző napra tenni, mert megbuggyan. Én mindig felforralom a vizet a sóval. Ezáltal desztillálom a lét. Még forrón leveses merőkanállal apránként rákanalazom az elkészített uborkákra. Nem kell kettévágni az ubikat, elég ha csak egy kicsit /kb egy ujjnyi/ behasítunk a közepébe. Azon a kis résen már be tud férkőzni a víz és belülről is elkezd érlelni. Én kenyérrel érlelem, viszont a kenyeret picit megpirítom és még melegen be bugyolálom egy gézdarabba. Lehet kapni a gyógyszertárban géz kendőt. Sok alkalomra elég, mindig csak annyit kell levágni belőle, amennyire szükségünk van. Így amikor megérik ez a finomság, akkor már csak le lehet egyben emelni róla a kenyeret. De mindettől függetlenül át kell szűrni a levet, mert ott van a kapor elázott maradványa.

Katalin Handó · Én zubogó forró vizzel öntöm fel, és a kenyeret megpirítom! Nagyon-nagyon ropogós marad!

Ágnes Czudor · Én a kenyeret zsebkendőbe kötöm,és tormagyökeret is teszek bele. Az édes káposztát is így csinálom.

Kulcsár Mária Pálandorné · Szerintem a legfontosabb, hogy az uborka friss szedésű legyen. Ha több nappal előtte szedték, akkor nem lesz ropogós, bárhogyan készül is.

Rozi Bazan · Kenyér helyett sokkal jobb az öreg krumpli. Az üveg aljára és a tetejére is szeletelek

Lenke Janitsek Itt Erdélyben csombort (Satureja hortensis) is teszünk a kovászos uborkába, a télire eltettbe, a káposztás paprikába és a savanyú káposztába is. De a lucskos káposztából, a nyári töltött káposztából, a tökfőzelékből és a töltikéből sem hiányozhat a csombor. Sülteket ízesíteni is finom, a véres hurkába is kell.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!