„Főnök, a busszal, az utasokkal és velünk is minden rendben van.”



Semmi nem magyarázza a történteket – legalább is ez látszik most…
Tapasztalt, rutinos és megbízható sofőröknek mondja munkáltatójuk azt a két autóbusz vezetőt, akiről egyébként semmilyen információ nincsen, ezért azt sem tudni, hogy túlélték-e a balesetet.

Czakó Tibor, a kiskunfélegyházi Pizolit Személyszállító Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal, de egyelőre semmit sem lehet tudni arról, hogy mi okozhatta a tragédiát, találgatni pedig nem szeretne.
„Szörnyű és felfoghatatlan ez az egész. Imádkozok az áldozatokért, családjaikért, és a sofőrökért.”

Az ügyvezető elmondta, hogy amikor kiért a csoport Franciaországba, bejelentkeztek a sofőrök, és azt mondták: „Főnök, a busszal, az utasokkal és velünk is minden rendben van.
Ezután egy hétig nem mozdult a busz, a sofőröknek sem volt feladatuk, ezért pihenhettek. Elmondta, hogy lelkiismeretes, a járműre odafigyelő sofőrök vezették a buszt, akik minden műszaki probléma esetén jelentkeztek, és ha ilyen adódik a visszaútnál, azonnal jelezték is volna.

Több buszsofőr kolléga is azt mondta, hogy kollégáik „régi motorosok” voltak a szakmában, és teljesen értetlenül állnak a baleset és a tragédia előtt. Egyikük a baleset napján, szombat délután hozott haza egy csoportot a franciaországi sítáborból, és elmondta, hogy minden szétégett a veronai helyszínen, megolvadt az aszfalt is a leállósávban, ahol a busz kiégett, és a koromtól teljesen fekete volt a felüljáró alja, a korlátokat pedig akkorra már kicserélték.
Ők úgy tudják, hogy a baleset előtt félórával váltották egymást a kollégák, így kipihent volt az, aki vezetett.

Mivel a busz szétégett, nehéz lesz feltárni a tragédia okát. Féknyom nem volt, 30–40 métert csúszott a korláton a busz, aztán a felüljárót tartó betonoszlopnak ütközött. Sérülhetett a tank, a szívócső, és okozhatta akár ez is a tüzet.
A tragédiában 16-an vesztették életüket, és sokan megsebesültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai ültek, a fiatalok éppen sítáborból tartottak hazafelé.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújában indítottak nyomozást. A baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják, de kérésükre a munkájukat a helyszínen három magyar rendőr is segíti, akik vasárnap hajnalban érkeztek Veronába.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!