Így még inkább érthetetlen mi történt az osztályon, ahol egyszerre mondott fel az összes ápoló és orvos.



A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

Az aneszteziológus orvosok ötezer forintos órabérben dolgoznak Ajkán, ami havi szinten 960 ezer forint bevételt jelent számukra – derül ki az  Ajkai Szó című önkormányzati lap birtokába került számlából.

A feladatot vállalkozóként látják el, tehát ebből az összegből még ki kell fizetniük a vállalkozás költségeit.

A cikkben megjegyzik, hogy az intenzív osztályokon hálapénzt csak ritkán kapnak a szakdolgozók és az orvosok, ezért tényleges bérük 'sokszorosan elmaradhat' kollégáik juttatásaitól. A képen látható számla 192 órás havi teljesítménye 24 napot jelent, napi 8 órával számolva.

Mint ismert, az ajkai intenzív osztályon előbb az összes nővér, szeptember 20-án pedig az összes orvos beadta felmondását. A Magyar Narancs szerint összesen öt aneszteziológus és intenzív szakorvos állt fel más elfoglaltságra hivatkozva, közülük négyet alkalmaznak vállalkozóként. A nővérek pótlására nyugdíjas szakembereket hívtak vissza, a gyerekosztályról csoportosítottak át munkatársakat és „bérnővéreket” foglalkoztatnak.

Az Állami Egészségügyi Ellátó közleménye szerint a kórház menedzsmentje már tárgyal a szabad kapacitással rendelkező orvosokkal, és az átszervezéseknek köszönhetően továbbra is folyamatos lesz az ellátás az érintett osztályokon.

A közlemény kiemeli: a kórház vezetősége korábban többször is tárgyalt az érintettekkel, „magas bérköveteléseiket” azonban nem tudták teljesíteni, mivel az komoly bérfeszültséget okozott volna.

A vezetésnek másfél hónapja van a távozók pótlásának megoldására, addig tart ugyanis a felmondási idő. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!