Ha rendszeresen használjuk, könnyen mérgezés lehet belőle!



Az alufólia a modern konyhák egyik kedvelt csomagolóanyaga, amit nem csak tárolásra, de sütéshez, pároláshoz is előszeretettel használunk. Azonban ez az anyag nem veszélytelen.

Az alumínium számtalan termékben megtalálható, konzervdobozokban, kozmetikai cikkekben, de még gyógyszerekben is, így szinte folyamatosan terheljük vele a szervezetünket. Sőt, az alumínium kénsavval alkotott sóját, az alumínium-szulfátot az ivóvíz tisztításának folyamatában is alkalmazzák. Számos kutatás bizonyította már például az izzadság gátló dezodorokban lévő alumínium rákkeltő hatását, de kiderült, a hagyományos konyhai alufólia sem teljesen veszélytelen.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján az emberi testsúlyhoz viszonyítva kilogrammonként 40 mg alumíniumot képes az emberi szervezet kiválasztani. Egy hetven kilós ember esetében tehát 2800 mg napi bevitele még nem jár egészségügyi kockázattal.

Az alufóliában sütött élelmiszer alumíniumtartalma jelentősen megnövekedhet a magas hőmérséklet és a maró fűszerek hatására. Magas hőfokon a fólia fémtartalma szivárogni kezd, ráadásul minél nagyobb hőmérsékleten, minél hosszabb ideig sütjük az ételt a fóliában, alumínium-koncentrációja annál jobban nő.

Elsősorban a folyékony, savas közegben (citromos, vagy paradicsomszószos) főtt ételek oldják az alufóliát, illetve az alkohol és a sótartalom.

A szakemberek nem tanácsolják, hogy bármit is alufóliában süssünk, tanácsos porcelán, vagy üveg anyagú fedőt használni helyette.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!