Fillérekből megcsinálod, amiért a boltban ezreket fizetsz.



A vadgesztenye termése eszcint tartalmaz, ami kiváló visszérgyulladás, visszeres lábszárfekély, aranyérbántalmak, cerebrális műtétek utáni ödémák, illetve egyéb mozgásszervi betegségek kezelésére. A növény virága és levele az aranyér kezelésében segít, a kérgében található humarin nevű vegyületet pedig a kozmetikai ipar használja kiváló fényvédő tulajdonsága miatt.
Lássuk, mire használhatjuk otthon a vadgesztenyét!

Vadgesztenye tinktúra készítése:
Aranyér, visszér kezelésére, reumatikus bántalmak enyhítésér. Ez kizárólag külsőleges használatra alkalmas, semmiképpen ne idd meg! Mérgezési tüneteket okozhat.
Hozzávalók:

  • 20 gramm őrölt, meghámozott gesztenye, (húsdarálón vagy konyhai robotgépen daráljuk le)
  • 100 ml 70%-os alkohol

Tegyük egy jól záródó edénybe 20 dkg őrölt, meghámozott gesztenyét (az összezúzott gesztenyéket, majd öntsük rá az alkoholt. Tíz napig hagyjuk állni, minden nap 3-4 alkalommal rázzuk össze alaposan. Ezután szűrjük le, tegyük a hűtőbe, és hagyjuk újabb hat napig állni. Ismét szűrjük le, és töltsük barna üvegekbe.
Az érintett testrészt dörzsöljük be naponta 5-6 alkalommal. A kezelés 2-3 hétig tartson, majd tartsunk egy hét napos szünetet. Nagyon jó hatása van vénás elégtelenség esetén is.

Vadgesztenye pép készítése borogatáshoz
Elsősorban ízületi gyulladásokra, vagy fekélyes, gyulladt visszérre. Vadgesztenye szárított belsejét daráljuk le konyhai robotgépen. Ezt a vadgesztenye lisztet keverjük össze egyenlő arányban búzaliszttel. Adjunk hozzá annyi ecetet, hogy kenhető, de ne túl folyós állagú legyen. Ezt a pépet vigyük fel a kezelendő testrészre és hagyjuk rajta legalább két óráig. Ha éjszakai pakolást szeretnénk, tegyük ezt a pépet egy vászonkendőbe és úgy rögzítsük a kezelendő felületlen.
Pattanásos bőrre is használható, de úgy, hogy ne a teljes arcot kenjük be vele. Egy fültisztító pálcika segítségével vigyük fel a pattanásra és 10-15 perc után mossuk le.

Visszér elleni krém házilag:
A házi vadgesztenye krémhez szükség lesz – a szintén otthon is elkészíthető – vadgesztenye tinktúrából 150 milliliterre, étkezési zselatin porra és levendula olajra.
Egy serpenyőben oldjunk fel 3 tasak növényi zselatint 150 ml vízben. Habverővel folyamatosan kevergessük. Amikor elkezd sűrűsödni, apránként öntsük hozzá a vadgesztenye tinktúrát és 5 csepp levendula olajat. Ha megfelelő állagúra sűrítettük, vegyük le a tűzről és töltsük sterilizált üvegbe. Ezután teszteljük le a bőrünkön, mert a vadgesztenye irritálhatja az érzékeny bőrt. Ha a 24 órás bőrpróba során nem jelentkeznek bőrtünetek, akkor bátran alkalmazható a krém a visszeres bőrfelületeken, naponta kétszer bemasszírozva. A krém 3 hónapig eláll. Lehetőleg tartsuk hűtőben, de mindenképpen hűvös és napfénytől védett helyen.

Mosószer helyett
 Az áztatott, megpucolt és apróra (nyolcadokba) vágott vagy összedarált terméseket (kb. 4 szemet illetve 1-2 maroknyi aprítékot) a mosódióhoz hasonlóan kis vászonzacskóba téve a helyezzük a ruhák közé és már moshatunk velük.
Használat után a vászonzsákban maradt gesztenye darabokat a zsákkal együtt szárítsuk meg. többször is felhasználható! A vászonzacskó helyett használhatunk egy jól megcsomózott zoknit is!

Folyékony mosószer készítéséhez hámozzunk meg, majd vágjunk darabokra  3-4  gesztenyemagot, majd 1 liternyi vízben lassú tűzön főzzük fel. Néhány perc forralás után a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk kihűlni, végül szűrjük le.  Az így nyert főzetet – mivel nem tárolható sokáig – ajánlatos körülbelül 1 hét alatt felhasználni. Egy mosáshoz kb 2 dl-nyit adagoljunk. Hajmosáshoz is kiváló. Bár nem habzik, tisztítóereje vetekszik a márkás samponokéval.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!