Manapság a legtöbb tisztítószer számunkra ismeretlen összetevőkből áll. Ha követjük a használati utasítást, jó esetben nem eshet bajunk.

Ezzel szemben a hagyományos tisztítószerek – pl. mosószóda, ecet, citromsav – egyetlen anyagból állnak, mégis számtalan célra használhatóak. Ráadásul olcsóbbak is, mint a márkás tisztítószerek. 

Kevesen tudják, de valójában a legtöbb bolti mosópor is mosószóda alapú, amit további vegyszerekkel egészítenek ki. Sodium Carbonate (nátrium-karbonát) néven szerepel az összetevők között.

A mosószóda, népi nevén sziksó annyira természetes, hogy szikes talajon, vagy szikes tavak vizében is megtalálható. Gyártása során nem keletkezik a környezetre ártalmas melléktermék. Használat után lebomlik a vízben, így csak vizes oldatával, illetve zsírokkal képzett szappanjaival találkoznak a vízi élőlények. A bolti mosószerekkel ellentétben a mosószóda nem tartalmaz foszfort, ami káros az élővilágra.

 Mire használd?

Erős lúg, ezért kiváló zsíroldó mosáshoz, takarításhoz, mosogatáshoz.

Gépi mosáshoz: Használhatjuk mosódió mellé, de házi mosóport is készíthetünk belőle. 2 rész mosószódát egy rész mosószappan reszelékkel keverjünk el.

Ha kis lépésekben szavazunk bizalmat a mosószódának, akkor fele részben keverhetjük a szokott mosóporral. Fehér és világos ruhákhoz használhatjuk önmagában is. A színes és a sötét ruhákat enyhén fakíthatja, ezért ezekhez inkább kombináljuk mosószappannal, mosódióval, vagy hagyományos mosóporral. 2 evőkanál mosószódát vagy 2 evőkanál házi mosóport számoljunk 5 kg, közepesen szennyezett ruhához.

A mosószóda hideg vízben nehezebben oldódik fel, így könnyen lerakódhat a mosógépben (dob, tartály), csökkentve ezzel annak és így a mosás hatékonyságát. Ezért érdemes a mosószódát már meleg vízben feloldva a mosáshoz adagolni illetve minimum 40 fokon mosni. 

Áztatáshoz: különösen zsíros foltok esetén ajánlott használata, vagy más szerekkel keverve. Kevés szódabikarbónával keverve a tisztítóhatás fokozható. Erősen szennyezett világos ruhák áztatásához a szintén környezetbarát folttisztító só használatát javasoljuk. (A folttisztító sóról később külön cikkben írunk.)

Konyharuhák, törlőkendők felfrissítéséhez: 5 liter meleg vízhez adjunk 2 evőkanál mosószódát, és áztassuk benne a zsíros, elkoszolódott darabokat egy éjszakán át. Másnap kézzel öblítsük át, csavarjuk ki, majd mehet a mosógépbe. Ha azt szeretnénk, hogy szép fehérek legyenek, tehetünk a vízbe egy evőkanál folttisztító sót is.

Takarításhoz: Különösen zsíros felületekhez kiváló tisztítószer, gyakorlatilag a hideg zsíroldó környezetbarát alternatívája. A konyhában a tűzhely, mikró, csempe takarítására, a fürdőben a kerámia felületekre remek zsíroldó tisztítószer. 1 evőkanál mosószódát oldjunk fel fél liter meleg vízben, és egy szórófejes flakon segítségével fújjuk a tisztítandó felületre, hagyjuk pár percet hatni, majd nedves ruhával töröljük le.

Ha régi ráégett, rászáradt foltról van szó, keverjünk vízből és mosószódából pasztát, és tegyük a foltra pár percre, majd dörzsöljük meg, végül töröljük le.

A súroló hatást fokozhatjuk szódabikarbóna hozzáadásával. A két por keverékét száraz súrolóporként használhatjuk, sószóróból, vagy kiluggatott fedelű befőttesüvegből kiszórva a tisztítandó felületre, majd szivaccsal dörzsöljük át.

Mosogatáshoz: Makacs zsíros szennyeződések eltávolításához, zsíros sütőedények előáztatásához remek. Akár régi edények „megfiatalításához” is használhatjuk a szegélyekben, fogantyúnál megülő zsír eltávolítására. Ehhez egy kisebb lavórba tegyünk 1 evőkanál mosószódát, öntsük fel meleg vízzel, hogy a régi edényt ellepje, majd 20-30 perc áztatás után sikáljuk át a problémás részeket.

Ablakpucoláshoz: Nagyon koszos, zsíros ablakot a fenti általános mosószódás tisztítószerrel fújjuk be, majd meleg vizes ronggyal dörzsöljük át. Ezután jöhet az ecetes tisztítás.

 Házilag is megcsinálhatod

A mosószódát mindössze egy hidrogénatom különbözteti meg a szódabikarbónától (nátrium-hidrogén-karbonát). Tapintásra ez utóbbi kicsivel durvább, rücskösebb állagú. Ha sürgősen szükségünk van mosószódára, házilag süthetünk magunknak egy adagot: 220 Celsius-fokra melegíts fel a sütőt, a szódabikarbónát szórd egy tepsibe, és rázogasd meg kicsit, hogy a porréteg egyenletes legyen. Süsd 1 órán keresztül, közben néha rázd meg, hogy egyenletesen érje a hő. Egy óra után vedd ki és hűtsd le.

Mire ügyeljünk?

Kézi mosáshoz kevésbé ajánlott, mivel zsíroldó tulajdonsága miatt száríthatja a bőrt. Kézi mosáshoz használjunk inkább kíméletesebb mosódió főzetet, vagy valamilyen öko mosógélt. Ugyancsak ez érvényes a természetes, finommosást igénylő anyagokra, a selyemre és a gyapjúra. Ezekhez soha ne használjunk mosószódát, mivel a lúgos közeg nem tesz jót nekik. Mosódió főzettel, vagy samponnal mossuk.

Alumínium felületeket korrodálhat – bár én még nem tapasztaltam ilyet, de a szakirodalom szerint jobb vigyázni.

A mosószóda remekül megköti a vizet – a levegőből is, ettől összeállhat. Ha nagyobb kiszerelést tartunk otthon, azt érdemes szárazabb helyiségben tárolnunk, és csak egy kis mennyiséget a gyakran párás fürdőben vagy konyhában – például egy jól záródó csatosüvegbe, vagy befőttesüvegbe töltve.

Megéri!

A mosószóda akár 372 ft/kg áron megvásárolható (Zöldbolt 4 kg-os mosószóda). Ezzel szemben a bolti mosóporok ára 619-1199 ft/kg között mozog.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!