Életmentő lehet, ha bekövetkezik a baj!A Házi Gyermekorvosok Egyesülete minden szülő figyelmét felhívja a bogarak, rovarok csípéséből eredő veszélyekre.

A jó idő eljöttével megjelennek a kártevők, egyéb bogarak, rovarok, vérszívók melyek csípése egy gyermek szervezetére akár végzetes következményekkel is járhatnak.

Az egyik leggyakoribb és legnagyobb veszélyt a gyermekekre a darázscsípés jelenti, amely ellen mindig tartsunk otthon allergia elleni szer, de sajnos sosem tudhatjuk előre, hogy a gyermek szervezete hogyan reagál, így ha olyan súlyos allergiás reakció lép fel, akkor semmi esélyünk ellene egy kis házi vagy patikai készítmények, intenzív osztályos ellátást igényel ezek kezelése.

Ismerd fel az allergiás tüneteket!

A méh- és darázsméreg allergia tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok, de súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat. Az enyhébb panaszok közül különös figyelmet igényel, ha a csípés helyén több napon át tartósan fennálló, vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk.

Szakértők állítása szerint a darazsak méreganyaga nagyban hasonlít a kígyókéhoz. Allergológusok szerint a csípést követően 1000 emberből négynél jelentkeznek allergiás tünetek.

ELSŐSEGÉLY ROVARCSÍPÉS ESETÉN

Normális esetben a rovarcsípések ártalmatlanok. Azonban előfordulhat, hogy fájdalommal és/vagy viszketéssel járnak. A méh-és darázscsípések különösen fájdalmasak lehetnek, és néhány esetben a következő csípés alkalmával allergiás reakciót válthatnak ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn (20-30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt. A beteg állapota ilyen esetben gyorsan romolhat és akár pár perc alatt is kialakulhat a legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció, az anafilaxia, melynek során szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Különösen veszélyes a fejet ért csípés, a szájüreg, garat csípése, mely allergia nélkül is végzetes következményekkel járhat a hirtelen fellépő erős duzzanat miatt. Nyári melegben óvakodjunk ezért az édes folyadékok, alkoholos italok üvegből, fémdobozból történő fogyasztásától. Ha véletlenül belekerült egy rovar, és lenyeljük, nagyon súlyos következményei lehetnek. Ezt minden kisgyereknek el kell mondani!

Azt hogy melyik gyermek lesz allergiás a darázscsípésre előre tudni nem lehet, nem lehet kiszűrni. Ez csak akkor derül ki, amikor megtörtént a baj! Mindenképpen érdemes otthon receptre kapható allergia elleni szert tartani, de ha úgy látjuk, hogy a gyermek egyre rosszabbul van, azonnali orvosi segítséget kell igénybe venni! Forrás: webbeteg.hu

♥ KÉRJÜK LÁJKOLD, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ♥

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!