Pár nappal a születésnapja előtt ment el... Nyugodjon békében!



Életének 85. évében elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. A legendás játékos halálhírét a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete jelentette be. Ő volt az eddigi legfiatalabb olimpiai bajnok vízilabdázó az országban.

Kárpáti György – aki június 23-án ünnepelte volna a 85. születésnapját – 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ben és 1964-ben Tokióban is olimpiai bajnoki címet nyert, 1960-ban pedig Rómában volt bronzérmes, ezzel a sportág történetének egyik legeredményesebb játékosa. Az FTC vízilabda-szakosztályának vezetője volt. 1989-ben a MOB és a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tagjának is választották. 1990-ben bekerült a Ferencváros elnökségébe. 2003-tól a Fidesz kulturális tagozatának sportszekciójában vállalt tisztséget.

2008 októberében dokumentumok kerültek napvilágra, amik szerint Kárpáti 1962 és 1987 között ügynökként jelentéseket írt a csapattársairól Halasi fedőnéven a Belügyminisztérium hírhedt III/III osztályának. Kárpáti akkor azt mondta, nem tud arról, hogy együttműködött volna a Kádár-rendszer titkosszolgálatával, és nem kommentálta, miért szűnt meg 1987-ben a kapcsolata a Belügyminisztériummal. Kárpáti az ügynökmúltjára vonatkozó állításokat tagadta, a kort kutató történésszel, Ungváry Krisztiánnal folytatott jogvita jogilag és történész-szakmailag helytálló eredménye az, hogy nem jelenthető ki, hogy Kárpáti György ügynök volt, de az igen, hogy az állambiztonsági szervek annak tartották. 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!