Próbáld ki te is: egy héten át feküdj le 10 előtt.Ez a hormon biztosítja számunkra a nyugodt, pihentető alvást egészen hajnalig, hiszen ekkortól a kortizon és más élénkítő hormonok veszik át helyét, hogy fokozatosan hozzászoktassák szervezetünket az ébredéshez. Ha tehát a sűrű, sötét éjben alszol egy jót, az serkenti a melatonin termelődést, a megfelelő melatonin szint pedig biztosítja számodra a mély alvást. Mindemellett a melatoninnak van egy másik, óriási jelentőségű és igen áldásos ,,mellékhatása”, ez pedig az antioxidáns hatás.

Ugye Te is észrevetted, hogy ha valami csoda folytán sikerül úgy igazán jól kialudnod magad, mennyivel szebb, és rózsásabb ébredéskor a bőröd? Az apró szarkalábaknak nyoma sincs, hanem egyszerűen valahogy ragyogóbb vagy, mint máskor. Ebben a varázslatban, az éjszakai ,,hormonkozmetikában” fontos szerepe van az agyalapi mirigy által, a mély alvás – és csakis a mély alvás – idején termelt növekedési hormonnak is.

Míg gyerekeknél ez a hormon a megfelelő ütemű növekedést biztosítja, addig felnőtteknél a regenerálódás, megújulás egyik legfőbb katalizátora.

Amerikában érdekes kutatásokat folytatnak a növekedési hormon és a fiatalodás lehetőségeinek kapcsolatát vizsgálva. Dr. Daniel Rudman endokrinológus beszámolója szerint, az általa 6 hónapon keresztül, napi 3 alkalommal növekedési hormonnal kezelt 60 év feletti férfiaknál, izomgyarapodás és súlycsökkenés volt tapasztalható, zsírcsökkenés mellett, valamint feszesebb és vastagabb bőrrel, impozánsabb izomzattal büszkélkedhettek az öregurak.

Nem véletlen tehát, hogy az öregedésgátló orvoslás, a modern anti-aging zászlóján ,,Az alvás a fiatalság forrása!” jelmondatot olvashatod. De ne feledd: a regenerálódás időszaka a mély alvás, melyhez testednek és agyadnak sötétre és külső-belső nyugalomra van szüksége!

A regenerálódáshoz, megújuláshoz szükséges hormonok éjfél előtt, az alvás kezdeti szakaszában termelődnek a legintenzívebben, vagyis, ha Te éjszakai bagoly vagy, akkor Neked ebből a sok jóból csupán töredék jut! Irány tehát az ágy este 10 előtt, hogy legyen időd bőven szépülni!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!