Hihetetlen intelligens: mindenkinek túljár az eszén.



A fél ország várja izgatottan a fejleményeket arról a barna medvéről, amely , majd több városban is látták.

A két hete hazánkban kóborló medve feltehetően Somoskőújfalunál lépett be az országba. Hétfőn még a Pest megyei Abonyban látták, szerdán már 25 kilométerrel arrébb, Kocséron, ahol betért egy méhészetbe is. Az eredeti terv az volt, hogy ébredése után, hajnali 4 óra körül altatólövedékkel kilövik, de nem sikerült.

Tegnap gyakorlatilag már minden illetékes szerv a medve nyomába eredt. Az üldözésben részt vett a Duna–Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, valamint a Pest Me­gyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrség és a helyi vadásztársaságok munkatársai is.

Estére már 70 ember fáradozott azon, hogy sikerüljön megtalálni és elaltatni a medvét, amely minden valószínűség szerint már Csongrád megyében lehet.

A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel és drónokkal is kereste a védett állatot, de az úgy tűnik túljárt mindenki eszén.

Ha meglesz, jeladóval látják majd el, és egy minden településtől távoli, nemzeti parki élőhelyen engedik majd szabadon.

A medvével való találkozás során a legfontosabb teendő, hogy engedjünk szabad elvonulást neki, ne próbáljuk megzavarni, terelni vagy bármi más módon ingerelni, így megelőzve azt, hogy támadólag lépjen fel velünk szemben.

Kérnek mindenkit, hogy észlelés esetén értesítse a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatát vagy a rendőrséget.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!