Erre is van már lehetőség…



Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után adózni kell, de számlát adni csak abban az esetben kötelező, ha gazdasági tevékenység is áll a kiadás mögött!

Az ingatlankiadás rövid vagy hosszú távra lehetséges. A hosszú távú megoldás általában albérlet, és aki erre a lakását magánszemélyként nem cégnek, hanem másik magánszemélynek adja ki, annak nem kötelező adószámot kiváltani, feltéve ha nem turisztikai célból történik a kiadása!

Az albérletek kiadása után a legegyszerűbb megoldás önálló tevékenységből származó jövedelemként adózni. Ennek a kiszámítása egyszerű: a bérleti díjból le kell vonni a számlákkal igazolt – például rezsi – költségeket, a fennmaradó jövedelem után pedig 15 százalékot kell adóként befizetni.

Ha éves szinten az ilyen jövedelem meghaladja az egymillió forintot, akkor a 15 százalék személyi jövedelemadón felül még 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is be kell fizetni.

Mivel pedig ez nem gazdasági tevékenységből származó jövedelem, ezért erről nem is kell számlát adni!

De ha a lakáskiadást valaki nem magánszemélyként, hanem gazdasági tevékenység keretében hasznosítja, az másféle adózási módok közül kell hogy válasszon, attól függően, hogy Kft-t, Bt-t, vagy egyéni vállalkozást alapított erre.

Így fizetnek az Airbnb-s lakáskiadó

Egyre inkább terjed az Airbnb-n keresztül a lakáskiadás, amikor valaki rövidtávra vendéget fogad a lakásában, és ezért pénzt kér. Ez is adóköteles, de nem úgy, ahogy a hagyományos értelemben vett hosszú távú lakáskiadás albérletbe.

Mert az Airbnb esetén általában szolgáltatás is jár a lakáskiadáshoz, mint például az ágyneműcsere, a mosás stb. Ebben az esetben is lehet önálló tevékenységként adózni, és lehet valamilyen gazdasági formát is választani, de a legegyszerűbb megoldás ezt adószámos magánszemélyként végezni.
Tehát adószám mindenképpen kell, és ebben az esetben az egészségügyi hozzájárulás nem 14, hanem 27 százalék lesz!

Van még egy kedvezőbb megoldás is, ez a fizetővendéglátó tevékenység. Aki a saját házában vagy lakásában vendégeket fogad rövidtávra, annak szobánként 38.400 forintot kell megfizetni évente az adóhatóságnak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!