Ízesített cigi sem lesz, mert arra könnyebben rá lehet szokni.



Szigorítja a dohánytermékekre vonatkozó szabályozást az Európai Unió. Ezentúl kötelezőek az elrettentő képek a dobozokon, és a kisebb kiszereléseket is betiltották. Négy éven belül az ízesített dohányoknak is menniük kell. A cél, hogy minél kevesebben dohányozzanak, de leginkább a fiatalkorúakat szeretnék megvédeni.

Az Európai Unió lakosságának csaknem harmada dohányzik, évente pedig 700 ezren halnak meg a dohányzás miatt. Finnország tervei szerint 2040-re az ország teljesen dohánymentessé válik.

A dohánytermékekről szóló irányelv 2014. május 19-én lépett hatályba és 2016. május 20-tól alkalmazandó az uniós tagállamokban. Az irányelv a dohánytermékek és a kapcsolódó termékek gyártását, kiszerelését és értékesítését szabályozza.

Nincs több ízesített cigaretta

Betiltják a dohánytermékek karakteres ízesítését, mivel a fiatalok esetében megkönnyíti a rászokást. A mentol csupán azért kapott kivételt, mert tagországi szinten a 3 százalékot meghaladja a forgalmazás piaci részesedése – ám 2020-ig ezt a típusú cigarettát is kivezetik a piacról.

Megváltozik a csomagolás is

A jogszabály továbbá azt is előírja, hogy egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni a dohánytermékek és a kapcsolódó termékek csomagolásán: a kombinált (képből és szövegből álló) figyelmeztetéseknek a cigarettásdobozok és a cigarettadohány-csomagolások elő- és hátoldali felületének 65%-át le kell fedniük.

Nem lesz reklám és kisebb kiszerelés sem

A jogszabály meghatározza az egészségvédő figyelmeztetések minimális méretét, és fontos változás, hogy az unió betiltja a kisebb kiszerelésű dobozokat is, mivel azok olcsóbbak, így elérhetőbbek a fiatalok számára.

Betiltják a reklámcélú, illetve félrevezető elemek megjelenítését is a csomagoláson, de uniós szintű árukövető és ellenőrző rendszert is bevezetnek a dohánytermékek illegális kereskedelmének visszaszorítása céljából.

Ezen kívül lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy betiltsák a dohánytermékek és a kapcsolódó termékek interneten történő értékesítését.

Az e-cigarettára is kiterjed

A szabályozás az e-cigarettára is kiterjed. Az eszközre a gyógyszerekre vonatkozó szabályok vonatkoznak abban az esetben, ha a gyártója a dohányzásról való leszokást ígér. Egyébként a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályzás alá esik.

Az elektronikus cigaretta esetében égés ugyan nem történik, dohányt nem tartalmaz – hiszen aeroszolt fúj ki a felhasználó -, de mégis találtak benne toxikus és rákkeltő anyagokat. Ezek koncentrációja jóval alacsonyabb, mint a dohánytermékek esetében, ám a halmozott, tehát egyidejű belégzése ezen anyagoknak és közép- és hosszútávú hatásukat nem tanulmányozták.

Finnország az élen

Vannak olyan országok, ahol már gyakorlatilag a dohányzás teljes betiltásán gondolkodnak, ilyen például Finnország. A finn tervek szerint ugyanis 2040-re teljesen füstmentessé változna a társadalom a különböző intézkedések hatására.

A dohányzók aránya a finn tinédzserek körében csökkent az elmúlt évtizedben, a tervek szerint pedig a 15-64 évesek dohányzási rátája 2040-re mindösszesen 2 százalék lesz. A finn cselekvési terv olyan intézkedéseket tartalmaz, amely egyrészt a megelőzésben játszik nagy szerepet, és a dohányosoknak is segít a leszokásban.

Ilyen intézkedés például többek között az egységes csomagolás, a dohánytermékekre vonatkozó rendszeres adóemelések, valamint a dohányzás teljes betiltásának kiterjesztése akár lakóingatlanokra, személygépjárművekre (amennyiben kiskorúak is jelen vannak), vidámparkokra és strandokra is.  Forrás : hirado.hu

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!