Sajnos Magyarországon is egyre gyakrabban észlelhető ez a veszélyes időjárási jelenség.Pár napja több helyen észleltek Magyarországon a szupercellát. Több megyén át vonult és hatalmas károkat okozott. Sajnos a nyár folyamán nagy eséllyel számíthatunk újabbak kialakulására.

Mit kell tudni a szupercelláról?

Amikor egy forró, meleg periódust egy markáns hidegfront szakít meg, zivatarláncokba rendeződhetnek. A zivatarláncok szabályosan rendezett viharfelhők, amik több kilométer hosszúságúak is lehetnek. Az ilyen láncokban kialakulhatnak fejlett zivatarfelhők is, amelyeket szupercellának nevezünk. A szupercella hevesebb, mint egy átlagos cella vagy zivatarfelhő, mert a szupercellából akár 2 cm-es vagy nagyobb jég is hullhat, akár 100 km/h széllökés is lehetséges, és a villámok száma percenként meghaladhatja a 80 000 kisülést. A szupercellából nem kizárt, hogy kialakulhat egy-egy tuba vagy tornádó.

Ha ilyet látunk, mindenképpen menjünk biztos helyre, mert nagyon veszélyes lehet a szabadban tartózkodni! Az autónkat is tartsuk a garázsban, vagy takarjuk le egy pokróccal.

Ez a videó Fejér megyében készült:

►►KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!