Az alapanyaggal volt a baj...



48 emberrel végzett egy galagonya illatú testápoló Szibériában, mert egyesek inkább megisszák a magas alkoholtartalom miatt. A problémát az okozza, hogy az illatos folyadék nem etil-, hanem mérgező metil-alkoholt (metanolt) tartalmaz.

Oroszországban az alkohol beszerzésének nehézségei miatt a szegényebbek már régóta fogyasztanak a hagyományos italok helyett olyan alkohol tartalmú szereket, mint az arcszesz, a fagyálló folyadékok vagy a parfüm. De ebben a termékben, aminek az üvegére ráírták, hogy 93%-os alkohol tartalmú, metilalkoholt volt!
Az esetet Vlagyimir Putyin is sajnálatos tragédiának nevezte, és a történtek után megkezdték az üzletek polcairól eltüntetni ezt a terméket.

Az arcszeszek ivása lassan már hagyománnyá vált Oroszországban, ami aztán egyre súlyosabb méreteket ölt, mióta szankciók sújtják az országot. Leginkább a nagy szegénységben élőknél vált ez megszokássá, mert nagyjából 12 millióan ihatnak már rendszeresen ilyen szemetet!

Vannak már olyan specializálódott oldalak is, ahol tisztálkodó szerekre egyáltalán nem hasonlító termékeket mutatnak be, miközben hatalmas betűkkel odaírják, hogy mekkora az alkoholtartalma.
Már kormányszinten is régóta követelik az ilyen termékek betiltását, hiszen a becslések szerint az alkoholfogyasztás 20%-át a tisztálkodószerek és a gyógyszerek fogyasztása teszi ki.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!