A legtöbb embernek fel sem tűnik.



Ha valaki még nem tudná, a jogosítványon van egy 'kaparós sorsjegy' szerű rész. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy ez pontosan mit is takar.
A vezetői engedélyen található a 13-as rovat, ami tulajdonképpen egy szürke téglalap, és ezt a külföldi hatóságok bejegyzéseinek tartják  fenn.

Ha valaki például egy uniós tagállamba költözik, akkor magával viheti a jogosítványát is, amire az ottani hatóság plusz adatokat vezethet rá. Az ilyen adatokat az adott ország jogszabálya határozzák meg. Több helyen is olvastuk, hogy a jogsin ez egy olyan rész, amire lehet írni, és oda szokták beírni például a nemzetközi jogosítvány számát. Tehát célszerű nem lekaparni, mert ez nem egy sorsjegy.

Angliába költözés esetén például 3 évig használható a magyar jogosítvány, amit szabálysértés esetén a hatóság csak elkérhet, de a bevonásához már bírói engedély kell. Majdnem minden uniós országban lehetőség van az okmány honosítására is.
Az engedély 13-as pontját egyébként egy irányelv határozza meg, ezért minden EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamban kell ilyen rubrikának lenni az okmányon.

Persze vannak, akiknek már a nagy része lekopott magától, de a 'SAJNOS NEM NYERT' felirat nem volt alatta...

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!