Semmiféle vegyszer nem kerül bele, mégis alaposan, de kíméletesen fogja kimosni kedvencünk bundáját!



A kutyák bőre általában érzékenyebb, mint a miénk, a szőr ráadásul megfogja a lerakódásokat. A házi fürdető összetevői: szódabikarbóna, zabtej, minőségi olaj (extraszűz oliva, kókusz, stb.), illatosító (levendula, menta, stb). Első hallásra a zabtej furcsán hangzik, de meglátod milyen egyszerűen készíthetsz!

Viszketésre hajlamos, száraz bőrre a zabtejes fürdetés a legjobb. Vegyünk zabpelyhet és rakjunk vagy 30 dekát egy tiszta zokniba. Csomózzuk meg a zoknit, vegyünk egy nagy edényt, pl. tiszta vödröt, tartsuk fölé a zoknit és folyassunk rá forró (de nem forrásban levő) vizet. Az így keletkező zabtejjel lassan áztassuk át a kutya szőrét, hagyjuk rajta tíz percig, aztán öblítsük le. A zabtej ápol, csökkenti  a szagokat és a viszketést.

Olajosabb, koszosabb bunda esetében készítsünk szódabikarbónás oldatot. Ehhez mindig friss szódabikarbónát használjunk, mert ekkor a leghatékonyabb a szagtalanítást tekintve. Három-négy liter vízhet adhatunk két evőkanál szódabikarbónát. Ha víztisztán oldódott, folytassuk úgy, mint fent, aztán alaposan öblítsük le, ne lepődjünk meg, ha csikorgó tisztának érezzük utána a bundát.

Ha a kutya nagyon koszos, de érzékeny a bőre, a fenti szódabikarbónás oldatba keverjünk egy kevés minőségi olajat, így megóvjuk a bundát a túlzott kiszáradástól. Ha ennek ellenére nehezen fésülhetőnek, száraznak tűnik a szőr, dörzsöljünk szét a tenyerünkön még némi olajat és alaposan simogassuk végig vele a törölközőszáraz bundát. Hagyjuk pár percig beszívódni és csak utána kezdjük szárítani.

Egészséges kutyánál semmi szükség a bunda illatosítására, de ha mégis akarjuk, válasszunk természetes módszert. Már a zabtej elkészítésekor bevethetjük az illatosítókat: tegyünk szárított levendulát/mentát/kamillát a zokniba, mielőtt kiáztatnánk, így az oldat eleve illatos lesz. Ha a bunda sűrű és lassan szárad, sajnos van esély a „vizeskutyaszag” kialakulására. Ezt megelőzhetjük, ha a szárítás utolsó fázisában hűvös levegővel alaposan átfújjuk a bundát. A forró hajszárítót természetesen nem visszük közel a bőréhez, de ha a hideg levegővel már jól átjártuk, felemelhetjük a tincseket és közvetlenül a töveket is átfújhatjuk, tiszteletben tartva a szálirányt. Így megemelkedik a bunda, szellősebb lesz és könnyebben szárad. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!