Nagyon sokan nem tudják, hogy ennél a táblánál mekkora sebességgel szabad haladni. Szeptembertől fokozottan ellenőrizni fogják!



Mostanában annyi változást eszközöltek a közlekedésben, hogy egy átlagember számára szinte követhetetlenné vált. Felhívjuk a figyelmet egy olyan változásra, aminek a betartását az iskolakezdés után biztosan sok helyen ellenőrzik majd.

Az új KRESZ szabály a következőt mondja:

“Ha a 16. § (1) bekezdés q) pontjában meghatározott jelzőtábla alatt a 97. ábra szerinti kiegészítő jelzőtábla alkalmazásával távolságot jelöltek meg, akkor az így megjelölt útszakaszon – ha a közúti jelzésekből más nem következik – legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni.” Ez a tábla eddig is ott volt az iskolák, óvodák környékén, és legtöbben csak azt hiszik fokozott figyelemmel kell haladni az adott szakaszon. Ez azonban nem mindig elég! Ha csak „Gyermekek” veszélyt jelző tábla van kint, a járművezetők részére sem sebesség-, sem egyéb korlátozás nincs. Viszont, ha a szóban forgó tábla alatt kiegészítő jelzőtábla van, ami távolságot jelöl, és a szám nyilak között helyezkedik el, akkor az így megjelölt útszakaszon – ha a közúti jelzésekből más nem következik – legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

Itt csak a fokozott körültekintés az előírás

Itt is csak a fokozott körültekintés az előírás (nincs nyíl a szám előtt és után!)

Ennél a táblánál max. 30 km/h sebesség megengedett!

Ha 30 a megengedett legnagyobb sebesség, akkor ötvennél 30.000 forint a büntetés. Vezess körültekintően!

►  

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!