"Gyere egérke, gyere kicsi lány! Ússzál!"



Egerszegi Krisztina az egész ország szívébe  belopta magát, amikor 14 évesen az 1988-as szöuli olimpián 100 méter háton, országos csúccsal szerzett olimpiai ezüstérmet, majd 200-on olimpiai és Európa-csúccsal aranyérmes lett. Ezzel a legfiatalabb magyar bajnok, valamint egyéni úszó olimpiai bajnok lett. Vitray Tamás emlékezetes közvetítése minden nézőnek a fejébe véste a győzelmet: 'Gyere, Egérke! Gyere, kicsi lány!'. 

Elevenítsük fel Egerszegi Krisztina 1988-as szöul-i bravúrját.

Az 1992-es barcelonai olimpián túlszárnyalta az eredményeit, ekkor már mindkét említett számban aranyat nyert, sőt, 40 méter vegyesen is a dobogó legfelső fokára állhatott. 1996-ban, Atlantából 200 méter háton egy arannyal és 400 méter vegyesen egy bronzzal tért haza. Az olimpia után visszavonult a versenysporttól. 

1999 májusában férjhez ment, 2000-ben megszületett kisfia, Bálint, 2002-ben Barnabás, majd 2004-ben lánya, Zille. A visszavonulásakor azt nyilatkozta, húsz éven keresztül eleget kelt hajnalban, ezért a jövőben reggel nyolc előtt nem hajlandó kikelni az ágyból. Egy ideje mégis hajnali fél ötkor kel, mert idősebb fia versenyúszó, őt hordja az uszodába.

Köszöntjük a 44 éves úszónőt! Isten éltesse!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!