Nagy a felháborodás az idősek körében az orvos intézkedése miatt.Vannak háziorvosok, akik külön rendelési időt tartanak a még dolgozóknak és a nyugdíjasoknak.

Néhány óra alatt több ezer vélemény érkezett arra a fényképre egy fővárosi zárt csoportban az interneten, amelyik egy feliratot tartalmazott:

„A kedd délutáni rendelés a dolgozó emberek számára van fenntartva!”

Elszabadultak az indulatok, mindenkinek markáns véleménye van az orvosi kérésről és persze egy története arról, amikor az idősek illetve a fiatalok voltak tiszteletlenek, türelmetlenek, vették igénybe fölöslegesen az orvos idején.

A  utánanézett, és kiderült: több helyen folytatnak hasonló gyakorlatot. A XV. kerületi rendelőintézetben nagyon udvarias és kedves szavakkal kérik a betegeket, hogy a táppénzesek és nyugdíjasok lehetőleg este 6 előtt érkezzenek. Gyömrőn határozottabban fogalmazott az orvos:

Megteheti az orvos, hogy akkor látja el a betegeit, amikor ő akarja, és a nyugdíjasokat más rendelési időben fogadja, mint a többi betegeket?

A fővárosi betegjogi képviselő szerint nincs ebben semmi törvénytelen. Ez egy gyakorlati kérdés, ami az időbeosztás szempontjából fontos. Orvosa válogatja, ki, hogyan szervezi a saját munkáját, az a fontos, hogy a feltételekről világosan tájékoztassa a betegeit. De éppen a kiírás bizonyítja, hogy ezt meg is teszik! Persze, ha valaki sürgősségi ellátásra szorul, természetesen fogadnia kell a doktornak, attól függetlenül, hogy mi van kiírva.

Egy ügyvéd szerint azonban felmerülhet, hogy a gyakorlat az egyenlő bánásmód tilalmába ütközik, és orvosetikai problémát is felvethet.

– A praktikum szempontjából persze védhető és érthető, hogy a rendelést az orvosok igyekeznek szabályozni a hatékonyabb ellátás érdekébenHa az Egyenlő Bánásmód Hatósága felfigyel erre a gyakorlatra, elképzelhető, hogy úgy ítéli meg: az ellátás szempontjából hátrányos helyzetbe hozza a társadalom egy csoportját, a nyugdíjasokat. Orvosetikai problémákat is felvethet ez a megkülönböztetés, hiszen az orvosok nem utasíthatják el a beteg ellátását. Ugyanakkor itt mindössze egy kérésről van szó, tehát az a fő kérdés, mennyire ragaszkodik mereven az orvos a kérése teljesítéséhez. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!