Nem kell disznót vágni ahhoz, hogy finom házi zsírunk és tepertőnk legyen.



Nem kell azért disznót vágni, hogy finom házi zsírunk és tepertőnk legyen otthon. A boltban persze beszerezhetnénk, de sokszor annyira borsos áron kínálják, hogy inkább lemondunk róla. Inkább vegyük meg a hozzávalókat és készítsük el otthon mi magunk!
A lényeg, hogy finom és friss zsírszalonnát vegyünk a hentesnél, és már foghatunk is neki.

10 kg szalonnából 5-6 kg zsírunk, és kb. 2 kiló tepertőnk lesz.

Ha olyan szalonnát vásároltunk, aminek van bőre, azt vágjuk le róla. Tegyük el, hiszen ezt még felhasználhatjuk kocsonyához. A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet öntsünk hozzá. A víz azért szükséges, mert a szalonna a gőzben jobban megpuhul, és több zsírt enged ki.

Kis lángon sütögessük, olvasszuk, és közben kavargassuk folyamatosan, főleg a vége felé. Ne hagyjuk, hogy a tepertő teljesen lesüljön, mikor már nem habzik a zsír és letisztult, merőkanállal kezdjük eltávolítani egy részét egy másik edénybe. Annyit merjünk le mindig, hogy ami maradt, az ellepje a tepertőt. Akkor leszünk készen, amikor az aranybarna tepertő szépen a fehér zsír tetején marad.

Úgy tudjuk megállapítani, hogy készen van-e a tepertő, hogy odanyomjuk óvatosan az edény oldalához, és ha nem sistereg, nem jön ki belőle több zsír, akkor készen van.

A tepertőn maradt zsírnak úgy lesz finom íze, ha egy kevés tejjel (10 kg szalonnához 2 dl tej kell) összefőzzük. Vigyázzunk, mert, mikor beletöltjük, nagyon fog habzani. Mikor a felszínre jött tepertő száraz, kopogós, akkor kész van. Kiszedegethetjük a zsírból, a zsírt pedig töltsük át egy olyan edénybe, amelyben tároljuk majd. A tepertőt csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, különben megpuhul.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!