Törvény tiltja a géperejű járművek használatát. Mindenki kerékpárral közlekedik, illetve néhány szolgáltató elektromos autóval.A Huron-tó egy kis szigetén van ugyan repülőtér és hajókikötő, de más környezetszennyező járművel elvétve találkozni: csak a rendőrök, a mentők és tűzoltók használhatnak robbanómotoros járművet. Mindenki más kerékpárral közlekedik, illetve néhány szolgáltató elektromos autóval.

Pedig 120 évvel ezelőtt ide is megérkezett a motorizáció. Azonnal óriási felháborodást váltottak ki. „Ezektől a mechanikus szörnyektől megvadulnak a konflislovak!” – panaszkodtak a helyiek, akik városkájuk tisztaságát is féltették az új közlekedési eszközöktől.

Így aztán a városi tanács törvénnyel tiltotta meg Mac­ki­nac­ben a géperejű járművek használatát. A rendelet máig érvényes a szigeten – és sehol másutt az amúgy autófüggő Egyesült Államokban. Az ötszáz fős település ennek köszönhetően mára turistaparadicsommá vált. Nyaranta 15 ezer látogatót is fogadnak. Az ide érkezőket lenyűgözi a hely csendessége és makulátlansága, sokaknak hihetetlen élmény az USA egyetlen autómentes országútján, a szigetet megkerülő 185-ösön végigbringázni.
A helyiek a demokrácia, az egyenlőség jelképének is tekintik a kerékpárt, mondván, így mindenki számára azonos lehetőségek nyílnak a helyváltoztatásra, senki nem jut előnyökhöz.


Persze nagy kosár is kell rá, hiszen minden bevásárlást ezzel intéznek. Ám sisakra vagy más védőfelszerelésre nem költenek. Minek? Autók nincsenek, ők meg nem rohannak sehová.

A különleges városka lakóiról az az általános benyomás, hogy sportos életmódjuknak köszönhetően remek formában vannak, és sok pénzt spórolnak azzal, hogy nem kell autókra költeniük.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!