Felejtse el a trükköket, mert bajt okozhatnak! Ez a kullancs eltávolítás 10 parancsolata!Nagyon sok tévhit kering az emberek között és az interneten arról, mit is kell csinálni a kullancsokkal, ha megtaláljuk magunkon. Most eloszlatjuk a városi legendákat és az "ősi" házi praktikákat, mert még nagyobb baj is lehet belőle!
Most 10 pontban megmutatjuk, mit kell feltétlenül tudni ezekről az élősködőkről!

1. Kirándulások után és hosszabb túrák közben érdemes rendszeres kullancsvizitet tartani, és megkérni mások segítségét egymás átvizsgálására.

2. A kullancs eltávolítására tilos hegyes és éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel sem kikaparni. Ha átszakítjuk a kullancs potrohát, a fertőzött béltartalom átkerülhet az áldozat szervezetébe. Hasonló elvek alapján ne tekergessük a bőrbe fúródott kullancs potrohát az óramutató járásával megegyező irányba sem! Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebbre beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az emberbe.

3. Ha összeszedtük a kullancsot, ne használjuk a házi praktikákat: ne kenjük be olajjal/vazelinnel, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, és így esetleg a kórokozókat is. Gyufafejjel se próbálkozzunk, mert teljesen alaptalan (ma már egyébként sincs a kullancsűző hatásért felelősnek tartott foszfor a gyufafejben).

4. A kullancs hatékony eltávolításához használjunk kullancseltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhetünk. Érdemes lehet elővigyázatosságból az otthoni gyógyszeres dobozban tartani egy acélból készült rugós kullancscsipeszt, hogy minél gyorsabban intézkedni tudjunk.

5. Tévhit, hogy kullancsokhoz csak egyszer használatos eszközökkel szabad nyúlni. Az eltávolításnál az egyik legfontosabb szempont a gyorsaság. Ha már az erdőben, kirándulás közben észrevesszük, hogy kullancs kapaszkodott belénk, akár puszta kézzel is kiszedhetjük.

6. A kullancs eltávolításához nem kell orvos segítségét kérni. A steril eszközök mítosza alaptalan félelmet szül, aminek hatására csak később megyünk orvoshoz kullancsunkkal. Pedig ezalatt a kórokozó nagyobb eséllyel jut be az emberbe, mintha azonnal kiszednénk.

7. A fej végénél a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, és húzza ki tekergetés nélkül. Ha sehol sem tudunk csipeszt vagy a speciális kullancseltávolító kanalat szerezni, egy jó erős cérna is a segítségünkre lehet. A kullancs kiszedésénél mindig figyeljünk arra, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, és ne akarjuk kitépni!

8. A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.

9. Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, aztán elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.

10. Ha kint van a kullancs, fertőtlenítsük a sebet alkohollal vagy jóddal, majd jegyezzük fel a kullancscsípés helyét és időpontját is. A Lyme-kór megelőzésére a kiszedett kullancsot érdemes laboratóriumi vizsgálatra küldeni a patikákból beszerezhető kullancsbeküldő szettel, a csípés helyét pedig 1-2 hétig figyelni.

Így tudja eltávolítani a kullancsot egy cérnával:

Forrás: Hazipatika.com

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!