A gyanútlan idős asszony elhitte a meséjét. Tanulságos eset!Egy középkorú egri nő arra vett rá egy 73 éves asszonyt, hogy az adja át neki az ékszereit, melyekről – ígérete szerint – le fogja venni a rontást. A tárgyak azóta sem kerültek vissza a hiszékeny sértetthez, így az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt az elkövetővel  szemben - olvasható az Ügyészség honlapján.

A vádlott 2017. szeptemberében Eger felnémeti városrészében sétált, amikor felfigyelt a sértettre, aki házának előkertjében munkálkodott. Beszédbe elegyedett vele. Ennek során előbb a sértett egészségi állapotára, és annak okaira, majd – mindezek kapcsán – az asszony ékszereire terelődött a szó. Ekkor ajánlotta fel a nagylelkűséget színlelő vádlott, hogy szívesen leveszi a rontást a betegeskedő néni ékszereiről, ami bizonyosan pozitív változást eredményez majd az egészségi állapotában, de általában az életében is.

A megtévesztett áldozat ennek hatására előhozta a lakásból féltve őrzött értékeit, melyek közül az elkövető kiválasztotta az arany ékszereket azzal, hogy korlátozott képességei folytán csak a nemesfémből készült tárgyakról tudja levenni a rontást. Ezeket rögtön magához is vette, cserébe pedig három tarot-kártya lapot adott a sértettnek, egyben megígérte, hogy a rontás levétele érdekében szükséges műveletekhez azonnal hozzálát, amint hazaér Miskolcra.  Arra is megkérte az asszonyt, hogy ennek meggyorsítása céljából a hazautazás költségeit fizesse ki a számára, majd az ékszerekkel és 3.000 Ft készpénzzel a zsebében azzal az ígérettel távozott a helyszínről, hogy az átvett tárgyakat hamarosan vissza fogja szolgáltatni. Mivel ez nem történt meg, az idős nőt végül több mint 70.000 Ft tényleges kár érte.

A Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja a terheltet, aki a bűncselekményt  különös visszaesőként követte el. Az ügyészség – erre is tekintettel – vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, a közügyek gyakorlásától történő határozott idejű eltiltásra, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság kötelezze őt a sértettnek okozott kár megtérítésére.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!