Az a vaníliás cukor, amit legtöbbször megveszünk a boltban - hiszen ennek az ára igen alacsony - általában cukor és mesterséges vanília ízű aromák keveréke. Az olcsóbb változatokban gyakran kevesebb vanília kivonatot használnak, és többet a mesterséges ízekből. Az ilyen típusú cukrokban gyakran használnak mesterséges édesítőszereket is, amelyek bizonyos emberek számára emésztési vagy allergiás problémákat okozhatnak.

A minőségibb, valódi vaníliából készült vaníliás cukor ennek többszörösébe kerül.
A minőségi vaníliás cukor esetében valódi vaníliával keverik a cukrot. A vanília kivonatot általában a vaníliabab belső részéből nyerik ki, amelynek intenzív, természetes íze és illata van. A vaníliából készült cukor előállításakor a vanília kivonatot általában hozzáadják a cukorhoz, majd a keveréket állandóan keverve szárítják és porrá őrlik.

Készíthetünk otthon is vaníliás cukrot, ami jól lezár sokáig megőrzi illatát, aromáját.

1 kg finom szemcsés kristálycukrot a mellette lévőkkel keverjük össze, és csavaros üvegekben tároljuk. Pár naponként érdemes átrázni, hogy minél jobban elkeveredjen. A fedelét csak akkor vegyük le, ha használjuk!

Egy évig ki fog tartani annak is, aki sokat süt. 

A házi vaniliáscukrot készíthetjük úgy is, hogy vaníliabab hüvelyt veszünk. Azt kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk, és elkeverjük a cukorban. A hüvelyt szintén beletesszük a cukorba. Jó mélyre kerüljön, hogy át tudja járni az illata a cukrot. 

Az ötlet forrása.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!