Meghökkentő módszer a hulladékmentességért való küzdelemben.Az Outreach Environmental Technologies nevű kínai vállalkozás különleges légylárvák nevelésébe kezdett, hogy eltüntesse a konyhai hulladékot: sikerült bebizonyítaniuk, hogy tízkilónyi petéből kikelt lárva száztonnányi szemetet képes eltüntetni.

Fekete katonalégy-hadsereggel semmisítik meg az élelmiszer-hulladékot Kuangcsuban, és a fehérjében gazdag rovart állati takarmányként hasznosítják, ürülékét trágyává alakítják.

Mintegy 12 ezer négyzetméternyi területen állított fel tenyészmedencéket a dél-kínai város Baijun kerületében lévő üzemében a kínai vállalkozás. A bennük lévő giliszták a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárvái, amelyek képesek egyetlen nap megenni a környékbeli éttermekből és kantinokból érkező 50 tonna élelmiszer-hulladékot.

„Tíz kilogramm légypetéből kikelt lárva mintegy száz tonna élelmiszer-hulladékot fogyaszt el hat-nyolc nap alatt' – mondta a cég igazgatója. A rovarokból később 15 tonna magas fehérjetartalmú állati takarmányt készítenek. A lárvák ürülékét trágyává alakítják, amelyet a mintegy száz kilométerre fekvő banánültetvényen használnak fel.

Csao Csi-lin, a kerület városgazdálkodási irodájának tudományos kutatója elmondta, hogy a fekete katonalégy projektet 2016-ban indították el, hogy segítsék az egyre nagyobb problémát okozó hulladék megsemmisítését.  - Előtte elégettük, elástuk, vagy állatokkal etettük meg a konyhai hulladékot, ami környezetszennyezést, élelmiszerbiztonsági problémákat okozhat – magyarázta. 

Ma már nem csak Kuangcsuban használnak fekete katonalegyet a hulladékfeldolgozásban, Kuangtung tartomány más városai is követték a példát. Kínai kutatók kísérleteznek csótányokkal, földi gilisztákkal és más állatokkal, hogy fenntartható módon kezeljék az élelmiszer-hulladékot.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!