A réginél barnásabb lesz új kétezres, és sárgás az új ötezreslBár a réginél barnásabb új kétezressel valamint a sárgás új ötezressel csak alig egy hónap múlva, 2017. március 1-jétől fizethetünk a gyakorlatban, a régiek bevonása jogilag már megkezdődött. Emiatt is szerepelnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvántartásában a "bevonás alatt" megjelöléssel a régi kétezresek és ötezresek.

A kétezresek és az ötezresek cseréjének legfontosabb idei dátumai
2017. március 1.    Megjelennek az új kétezresek és ötezresek
2017. július 31.    Bevonás időpontja: eddig lehet fizetni mindenhol a régi - 2016 előtt kibocsátott - kétezressel és ötezressel

Öt hónap lesz a cserére

A felkészülésnek fontos része van abban, hogy a régi kétezresek és ötezresek időben "elbúcsúzhassanak". Erre öt hónapjuk lesz a mostani menetrend szerint. Ez a két bankó úgynevezett tranzakciós bankjegynek számít, azaz sokszor fizetünk ezekkel. Így mehet a gyakorlatban végbe viszonylag gyorsan a bankjegycsere. A jótanács: márciustól igyekezzünk a régi kétezresekkel és ötezresekkel fizetni, ezzel is gyorsíthatjuk a cserét.

A régi két- és ötezreseknél tehát július 31-e a bevonás időpontja. Ez azt jelenti, hogy addig mindenhol lehet fizetni a régi bankjegyekkel. Azt követően pedig három évig már csak a bankok, a posták és a jegybank cseréli azokat új bankjegyre. Aki esetleg ebből a határidőből is kicsúszik az 2037. július 31-ig a jegybankban kaphat értük újakat.

Kapott még időt a húszezres

Az idén nem csak a régi két- és ötezresek búcsúznak, hanem a régi húszezresek is. Ezekkel december 31-ig lehet bárhol fizetni, utána pedig három évig a bankok és posták váltják be, a jegybank pedig 2037 végéig.

A húszezreseknél tavaly változott az eredeti menetrend. A jegybank eredeti, áprilisi bejelentése szerint csak 2016 végéig lehetett volna ezekkel fizetni, ám tavaly decemberben 2017. december 31-ig meghosszabbították a határidőt. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!