Ez a magyar ATM-ek titka, mert nem mindegy, hol veszed ki a pénzed...



Ha gyakran szeretnénk készpénzzel fizetni, az sok fejfájást okozhat a mindennapokban. A boltokban sokszor nem minden bankjegyet fogadnak el, főleg a nagy címletekből nem tudnak visszaadni, az automatákban pedig nagyon sokszor nincs  minden címletből,  a legtöbbször pedig, ha kisebb bankjegyeket is szeretnénk kapni, akkor komolyan trükközni kell az összegekkel. Természetesen vannak  olyan ATM-ek, ahol kiválaszthatjuk, hogy  milyen címleteket szeretnénk, de ez nincs mindenhol így.

A korábban kevesebbszer  vettünk fel készpénzt,  de mára növekedett a készpénzfelvételek száma és értéke is. A tranzakciók átlagértéke elérte a 63 ezer forintot. Fontos tudni, hogy  nem mindegy hol vesszük fel a pénzt.
A készpénzfelvételek 96 százaléka az ATM-eknél történik, ott  a tranzakciók átlagértéke 59 ezer forint volt. Közel 185 ezer forint volt  a vállalati szektorra jellemző bankfióki POS-terminálos készpénzfelvételek átlagértéke.

Hogyan vehetünk ki pénzt?

Sok automatánál még mindig rákényszerülünk, hogy  a “más összeg” gombra nyomjunk, ha például  attól félünk, hogy csak nagy címletet ad majd ki a gép. Az OTP Banknál a legkisebb összeg a gyorsgombok között az ezres, ezt követően pedig 5, 10, 25, 50 és 100 ezer forintos tételek között  tudunk  válogatni.
Az FHB Banknál egy kicsit nagyobb a választék, ott válogathatunk 5, 10, 20, 50, 75, 100, és akár 150 ezer forintos gyorsgombok közül is. A K&H Bank listája is, náluk kevesebb, alapból 1 ezer, 5, 10, 15, 20 és 50 ezer forintos lehetőséget kínál fel az automata.

Az MKB Bank ATM- ből pénzt felvevő  ügyfelek 1 ezer, 5, 10, 20, 40, 70, 100 ezer forintos összegek közül választhatnak a gyorsgombok közül. A CIB Banknál  nincs 1 ezres lehetőség, de az 5, 10, 20, 50 ezres lehetőség  itt is megtalálható, ezen felül 100, de még 150 ezres lehetőséget is felkínál az ATM.
A Budapest Banknál  válogathatunk a 8 legjellemzőbb készpénzfelvételi összegek közül.

Végződjön kilencesre az összeg!

Azt tanácsolja néhány bank, hogy írjuk be mi magunk, a felajánlott kerek összegek helyett,  hogy milyen összeget szeretnénk. Ha csak 19 ezer forintot kérünk 20 ezer helyett, akkor az ATM már több kisebb címletet is kiadhat. Vannak olyan pénzintézetek is, ahol ezeket az összegeket a gyorsgombok között is megtaláljuk: például 4, 9, 19, 29, 50, 100, 200 ezer forintos értékek szerepelnek a Takarékok automatáinak gyorsmenüiben.

Azt, hogy milyen címletű bankjegyek kerülnek az automatákba, elsősorban  az adott ATM-nél jellemző készpénzfelvételi szokások határozzák meg. Az ATM-eken nincs címletválasztási lehetőség.
A  pénzintézetek nagy többsége a címletválasztás bevezetését ezután sem tervezi. Van olyan pénzintézet, amely  technikai okokra hivatkozott, de sok bank azt tartja fontosabbnak, hogy folyamatosan töltve legyenek, és  azok megszakítás nélkül tudjanak működni. Forrás:penzcentrum.hu

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG AZ INFORMÁCIÓT MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!