Mutatjuk, hogy a különféle rózsafajtákat hogyan kell metszeni!



A rózsa rendszeres metszése elengedhetetlen ahhoz, hogy gyönyörű virágok legyenek rajta. Nem mindegy, hogyan metsszük, ha azt szeretnénk, hogy gyönyörű rózsáink legyenek és folyamatosan új bimbókat hozzanak, nem szabad túlságosan visszavágnunk, de az sem jó, ha csak nagyon keveset vágunk belőle. Ma mutatunk néhány tippet a rózsa metszésről.

A metszésnél a legfontosabb szempont, hogy hol vágjuk le a szárakat. A legjobb, ha 5 mm-vel a bimbó felett metsszük meg. A metszés mindig a rüggyel ellentétes irányban lejtsen. Ahhoz, hogy jövőre is káprázatos virágokat hozzon a rózsabokor, ősszel mindenképpen vissza kell metszeni, még akkor is, ha sok rügy van rajta.

A rózsa korát is figyelembe kell vennünk, az egy éves bokrot nagyjából a feléig vissza kell vágni ahhoz, hogy sok rózsa legyen rajta. A második évben általában 2 – 3 új ággal több van a rózsatőn, ezeket nem kell levágni, ettől lesz szép dús külsejű. Még ilyenkor is fontos, hogy nagyjából a feléig visszavágjuk, hogy következő évben újra szép legyen. A három éves, vagy ennél idősebb rózsabokrok esetében minden elhalt, vagy túlságosan vékony ágat le kell vágni ahhoz, hogy jövőre szép legyen a rózsabokor. A rózsákat ősszel és tavasszal kell megmetszeni.
A hibrid tearózsák metszése

A tearózsákon alapvetően sok virág van, ezért alaposan vissza kell metszeni, hogy szép és erős legyen. A fiatal hajtásokon 2 – 4 rügyet hagyjunk, míg a vastagabb ágakon maradhat 6 rügy is.

A rózsatövek közepéből növő mellékágakat mindenképpen távolítsuk el, így lesz formás a bokor és ekkor tud sok virágot hozni.

A Floribunda rózsák metszése

Ezt a típusú rózsát nem szabad túlságosan visszametszeni, mert akkor vékony ágakon hoz majd virágokat, amelyek nem lesznek a legszebbek. A következő módszert érdemes alkalmazni: a fiatal, vékony ágakat jól vissza kell vágni, így sok virág lesz majd rajtuk. Az idősebb, vastagabb ágakból csak 1/3 részt szabad levágni, így dús és erős lesz a növény.

A fiatal hajtásokon 2 – 3 rügyet hagyunk, a vastagabb ágakon, 3 – 5 rügyet kell meghagyni. Az öreg ágakat, amelyek a középső részen nőnek, eltávolítjuk.

A parkrózsa metszése

Ebből a rózsafajtából ősszel csak keveset szabad lemetszeni. Az ágait össze kell kötni, vissza kell hajtani a földbe és be kell takarni. Tavasszal alaposan megmetsszük. Az oldalsó ágakon 2 – 4 rügyet kell hagyni. Nyáron mikor elvirágzik egy rózsa rajta, akkor visszavágjuk az ágat, a következő bimbóig, vagy kinyílt virágig.

A törperózsák metszése

Ezt a fajta rózsát tavasszal kell megmetszeni, a beteg, elhalt, nagyon vékony ágakat teljesen le kell vágni. A vastag ágak hosszának 1/3 részét vágjuk le. Ősszel csak a beteg, törött ágakat vágjuk vissza. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!