Az ízületi fájdalmak jelentkezhetnek akut vagy krónikus módon, az enyhe kellemetlenségtől a szinte elviselhetetlenig terjedhetnek. Az idősebb lakosságot jobban érintik a problémák, de sajnos fiataloknál is jelentkezhet.

Az ízületi fájdalmak két leggyakoribb oka az arthritis és a köszvény, de egyéb problémákra is visszavezethető, például sérülésekre, bursitisre, fibromyalgiára vagy lupusra.

A fájdalmak kezelésében nagy szerepe van az étrendünknek is.

Bizonyos élelmiszereknek, így a fokhagymának, a gyömbérnek vagy a kurkumának gyulladáscsökkentő hatása van.

Vannak viszont olyan ételek, amik fokozhatják a fájdalmakat,:

1. VÖRÖS HÚSOK

A vörös húsokban , illetve a húskészítményekben sok olyan vegyület található, melyek gyulladásokat okozhatnak és fokozhatják a fájdalmakat is. Ezek közé tartoznak például a nitritek és a purinok, de egyéb toxinok is. A vörös húsokról ráadásul több kutatás is bizonyította, hogy a gyulladásos folyamatok fokozása mellett többek között a daganatos betegségek rizikóját is növelheti.

2. TEJ ÉS TEJTERMÉKEK

A tejtermékekben lévő kazein is fokozhatja a fájdalmakat és a gyulladásos folyamatokat, emellett irritálhatja is az ízület környékén lévő szöveteket.

Kerülendő ételek ízületi gyulladás esetén

3. FINOMÍTOTT CUKOR, FINOMÍTOTT GABONAFÉLÉK, GLUTÉN

A finomított cukrokkal és szénhidrátokkal teli ételek szintén növelik a gyulladások rizikóját, többek között azért, mert fokozzák az úgynevezett citokinek koncentrációját. Emellett az autoimmun betegségek rizikóját is nvelik A cukrok közvetetten is károsíthatják az ízületeket, mert hozzájárulnak a hízáshoz, a plusz kilók pedig nagyobb terhelést jelentenek az ízületeknek. Ráadásul, ezek a feldolgozott szénhidrátok tulajdonképpen tápanyag nélküli, üres kalóriák, hiszen az előállítási folyamatok alatt kikerülnek belőlük az értékes rostok és vitaminok egyaránt.

4. KUKORICA, SZÓJA ÉS NAPRAFORGÓMAG OLAJ, VALAMINT AZ OLAJBAN SÜLT ÉTELEK

Azt mindenki tudja, hogy az omega-3 zsírsavak jótékonyan hatnak a szervezetünkre, és például a gyulladások csökkentésében is szerepet játszanak. Azzal viszont kevesebben vannak tisztában, hogy az omega-6 zsírsavak jóval kártékonyabbak, és egyenesen fokozzák a gyulladásokat, így az azokkal együtt járó fájdalmakat is.

Sajnos a legtöbb népszerű növényi zsiradékban sok található ebből a vegyületből, így például a szója-, földimogyoró- és napraforgóolajban, de a bolti majonézben és a legtöbb salátaöntetben is.

Az omega-6 zsírsavak ugyanakkor bizonyos élettani folyamatokhoz nélkülözhetetlenek, azonban érdemes mértékkel fogyasztani ezeket.

5. SÓFOGYASZTÁS

A só is ronthatja az ízületi fájdalmakkal küzdő betegek állapotát, különösen a különböző feldolgozási folyamatokon átmenő konyhasó - ez ugyanis különböző káros vegyületeket is tartalmazhat, ugyanakkor hiányozhatnak belőle azok az ásványi anyagok, melyek kifejezetten fontosak szervezetünk működéséhez. A sófogyasztás más súlyos betegségek rizikóját is növelheti, ezek közé tartozik például a magas vérnyomás vagy a csontritkulás.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!