Ausztria betelt, de a leleményes magyarok megtalálták az új célországot. Meg fogsz lepődni!



Néhány éve még szívesen jöttek Magyarországra dolgozni szlovák szomszédaink, mára viszont fordult a kocka, és inkább a magyarok vállalnak munkát Szlovákiában. A kinti magyar munkavállalók többségében gépkezelők és összeszerelők,és elsősorban az autóiparban dolgoznak. Nem csoda, hogy a magyar üzemekben munkaerőhiány van!

A magyar gazdaságnak a járműipar a húzóágazata, tavaly több milliárd euró értékű beruházásról született döntés, a külföldi tőke és a létrehozott munkahelyek kétharmadát ez a szektor fedte le. Az iparágban viszont akkora a munkaerőhiány, hogy nagy összegű beruházás is meghiúsult amiatt, hogy nem tudtunk kellő létszámú és szakképzettségű dolgozót biztosítani.

Pár éve még a szlovákok ingáznak át Magyarországra, például a győri ipari parkba dolgozni. Most fordult a kocka: a győriek járnak át a pozsonyi régióba. A Volkswagen-gyárban már több mint 550 magyar dolgozik!

Aki nem csupán ingázni, de költözni is hajlandó a magasabb fizetésért, és a járműiparban szeretne dolgozni, az általában német nyelvterületre megy. A magyarok körében az egyik legnépszerűbb célország Ausztria. Ám Bécs és környéke már nagyon telített, de ahogy távolodunk a magyar határtól, egyre egyszerűbb munkát találni. Az osztrákoknál főként a gyártás, az autóipar, az építőipar, az egészségügy, és a vendéglátás az a terület, ahol magyarként viszonylag könnyű elhelyezkedni.

Sokan viszont meg sem állnak Németországig, tény, hogy az ottani minimálbér - bruttó 8,84 euró, ami kb. 2758 forint - elég csábító. Az ingázáshoz ugyan messze van, de sokan meg tudják oldani, hogy 2-3 hetente hazalátogassanak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!