Ez mindenkinek jó hír!



Lehetőség van büntetőpontjaink csökkentésére, ha hajlandóak vagyunk részt venni az úgynevezett utánképzésen. Ezen oktatás elvégzése után, ha büntetőpontjaink száma 13 alatt van, akkor 9 ponttal kell csökkenteni azokat, ha büntetőpontjaink száma meghaladja a 13-at 6 ponttal fognak mérséklődni büntetőpontjaink számai.

Például, ha a képzés elején 11 pontunk van, a képzés után 2 büntetőpontok lesz csupán.Bár az utánképzés igen költséges, annak, aki a jogosítvány elvesztésétől tart, érdemes rá költenie. Utánképzésre csak évente egyszer van lehetőség, és a részvétel önkéntes.

A közutakon közlekedve is szerezhetünk “fekete pontot”.  18 fekete pont begyűjtése a jogosítvány elvesztésével járhat. A jogszabály 2001-ben lépett életbe, azóta már sokan jártak pórul, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben az a 18 pont, mely a jogosítvány ideiglenes bevonását jelenti, viszonylag könnyedén és gyorsan összegyűlhet!

Mindenki tudhatja, hogy éppen hány büntetőpontja van, ugyanis, amikor a rendőr a helyszíni bírság esetében kiszabja a büntetést, akkor a büntetőpontok aktuális számát is feltünteti!

Mikor kapunk büntetőpontot? Közúti közlekedéssel összefüggő bűncselekmény, továbbá a közúti közlekedés biztonságát fokozottan veszélyeztető szabálysértés és közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés esetén a kiszabott bírság mellett büntetőpont kiszabására is számítania kell a szabályszegőknek. Szabálysértés esetén maximálisan 8 büntetőpont szabható ki Gondatlan bűncselekmény esetén 9 büntetőpontra számíthatunk Szándékos bűncselekmény esetén pedig 11 büntetőpont éri jogosítványunkat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!