Van egy különleges gombafaj, mely bőségesen terem a magyar erdőkben. Ez nem más, mint a júdásfülegomba, vagy fafülgomba.

A júdásfülegomba (Auricularia auricula-judae) egy kocsonyaszerű, az emberi fülhöz feltűnően hasonló gombaféle. Színe a lilától a sötétbarnán át a feketéig terjed. Leggyakrabban idős, már korhadó fákon található. Megtalálható szil- és bükkfákon, de a legjobban a bodzafát szereti.

Halványbarna színével, méretével, alakjával valóban nagyon hasonlít az emberi fülhöz. Átlagos átmérője 6 cm. A fiatal példányok kocsonyásak és gumiszerűen rugalmasak, az idősödő példányok színe egyre sötétebb, állaguk pedig egyre keményebb lesz. Spórái fehérek, jellemzően csoportosan nő idős vagy már elhalt fák ágain. Egész évben megtalálható Európa-szerte, Ázsiában, az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában is.

A kínai és japán konyha előszeretettel alkalmazza. Főleg a kínai, különösen a szecsuáni konyha kedveli ezt a gombát. Frissen szedik, majd szárítva tárolják. A szárított fafülgomba színe szürkésfekete. Víz hozzáadására megduzzad, és sötétbarna, fodros szirmok alakját ölti. A fafülgombának jellegzetes, nagyon enyhe földíze van, de inkább sajátos, kocsonyás-ropogós állaga miatt kedvelik.

Véralvadásgátló hatása miatt a gyógyászatban is használják.

A júdásfülegomba azon kevés gombafajok egyike, amelynek megvan az a képessége, hogy ellenálljon a fagynak. Fagytűrő természete hasznos tulajdonság, hiszen a fiatal gombák általában január környékén nőnek, amely az év egyik leghidegebb hónapja. Szó szerint keményre fagy, és amikor újra kiolvad, nem mutatja fagyáskár jeleit. Aki szeret a természetben barangolni, és szerencsés, bizony ingyen is összeszedhet magának belőle egy adaggal.

Nyersen nem ehető. Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd 20 percre áztassuk meleg vízbe. Jól főzzük át. Szárítva jól tartósítható, vízbe áztatva könnyen visszanyeri eredeti formáját. Állaga a gumira emlékeztet, íze nem túl jellegzetes.

B1- és B5 vitamint jelentősebb mennyiségben tartalmaz. Ami az ásványianyag-tartalmát illeti, 10 dkg nyers fafülgombában megtalálható a napi ajánlott rézbevitel 22 %-a és a napi ajánlott szelénbevitel 16%-a.

A fafülgomba gyógyhatásai

●   Gátolja a véralvadást a vérlemezkék működésére kifejtett hatásával

●   A gomba rendszeres, kis adagokban történő fogyasztása jótékonyan hathat a stroke és a szívroham megelőzésében
●   Jó hatással van a koleszterin anyagcserére, a modern orvostudomány elismeri a fafülgomba vérkoleszterinszint- és trigliceridszint csökkentő hatását

●   Fontos szerepet játszhat a diabétesz kezelésében is

●   Tumorellenes, kardiovaszkuláris, antivirális, antibakteriális és parazitaellenes hatás is tulajdonítható a gombának

Elkészítési javaslat:

Tegyük a gombát forró vízben és főzzük 80 fokon, legalább 10 percig. Ezután öntsük le róla a vizet, és mossuk át a gombát friss folyó víz alatt fogyasztás előtt. Tehetjük köretekbe, levesekbe, készíthetünk belőle pörköltet akár másfajta gombával keverve.

Ne együk nyersen!

Intelmek a fafülgomba fogyasztásával kapcsolatban

Aki vérhígítót szed, az legyen vele óvatos, mivel a gomba és a gyógyszer hatása összeadódhat. Szélsőséges esetben belső vérzést okozhat az arra különösen fogékony személyeknél, ha mértéktelenül sok fafülgombás ételt fogyasztanak.

FONTOS: A biztonság kedvéért minden saját szedésű gombát vigyünk el gombaszakértői vizsgálatra!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!