Az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották.



Budapest fővárosi hivatala jelentette be közleményben, hogy elhunyt Schubert Éva. A Kossuth-díjas színésznő 86 éves volt. 
'A kiváló magyar színművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságáért, a színpadon és filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításáért, a fővárosi színházakban folytatott több évtizedes színészi pályája elismeréséül kapta meg 2008-ban a Budapest díszpolgára elismerést. A Főváros és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak. Schubert Évát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti' 

Schubert Éva egyik dédapjának bátyja, a kiskunhalasi Szuper Károly (1821-1892) színész, igazgató volt, aki még vándorszínész korában Petőfi Sándorral lépett fel. Távoli rokona volt Kölcsey Ferenc .
Schubert Éva kényszerből lett színész, mivel nem vették fel az egyetemre, arra hivatkozva, hogy apácáknál (angolkisasszonyok) nevelkedett. 1949-ben kitüntetéses érettségije ellenére nem tanulhatott tovább. Gyors- és gépírást tanult, majd gépírónőként helyezkedett el.
Felvételizett esti tagozatra a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1955-ben szerzett diplomát.
A Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. 1956–57-ben a József Attila Színház, Mivel szimpatizált az 1956-os forradalommal, büntetésből áthelyezték másik színházba.
1957–58-ban a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig a Vígszínház tagja volt.
1978-tól újból a Vidám Színpad művésznője 1988-ig.[6]
Az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották, de mivel Aczél György nyíltan nem kedvelte művészetét, nem alakíthatott nagyobb főszerepeket. Több nyelven is beszél: németül, angolul, franciául és latinul.
1988-tól a Játékszín szerződött, 2004-2005-ben pedig a soproni Petőfi Színháznál játszott. Vendégszerepelt többek között a Karinthy Színházban, a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadon és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is.
1995-1999 között a berlini Theater des Ostens vendégművésze.


Több alkalommal rendezett is az utóbbi években. Adjunktus a Zeneművészeti Főiskolán, valamint Gór Nagy Mária színiiskolájának is tanára volt.
2011-ben csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült, több műtéten is átesett

Nyugodjon békében!

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!