Aki vett belőle, visszaviheti az áruházba, ahol visszaadják az árát.A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közlése szerint  baktériumszennyezés miatt nem alkalmas emberi fogyasztásra az Aldi Csirkemellfilé darabok elnevezésű árucikke.

Az áruházlánc a termékeket visszahívja a fogyasztóktól, melyre az üzletekben kihelyezett plakátokkal hívja fel a figyelmet. A német központ tájékoztatása szerint a vételárat az áruház megtéríti.

Az intézkedés az alábbi azonosítókkal ellátott termékeket érinti:

  • Megnevezés: Csirkemellfilé darabok – csirkemellhús csirkemellfiléből vágva, készre sütve classic, zöldfűszeres, pikáns
  • Márka: Böklunder
  • Fogyaszthatósági idő: 2017.12.30-2018.01.15. között
  • Kiszerelés: 150 g
  • RASFF referenciaszám: 2017.2249


A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész (ready-to-eat) élelmiszerek, a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek, a lágysajtok (feta, brie, camembert), a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények, a nyers halak, a füstölt lazac, a nyers zöldségből készült saláták.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – súlyos következményei lehetnek. Érzékeny csoport a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!