Sokaknak már igazolás sem kell, alanyi jogon fogják megkapni a közel 150 ezer forintot!



5%-al emelkedett január 1-től a jövedelemhatár vagyis, az öregségi nyugdíjminimum jelenleg 28.500 forint, ettől volt igényelhető a közgyógyellátás, ez most emelkedett, vagyis idén már 29.925 forintos jövedelemtől vagy ez alatt igényelhető, illetve egyedül élők esetében 44.887 forinttól igényelhető!

A közgyógyellátás szociális alapon vehető igénybe azok számára, akiknek gondot jelent a gyógyszerek megvásárlása vagy a különböző kezelések, vizsgálatok igénybe vételéhez van szükségük segítségre. Hogy ki jogosult közgyógyellátásra, azt a törvények szigorú szabályrendszere határozza meg.Akik érintettek lehetnek, azok számára fontos tudni, hogy miben és milyen mértékben vehetik igénybe ezt a fajta állami támogatást. A közgyógyellátás a gyógyuláshoz segíti hozzá a rászorultakat a gyógykezelés költségeinek mérséklésével.

Ha közgyógyellátást szeretnénk igényelni, a kérelmet a lakóhely szerint illetékes egészségpénztár járási hivatalához kell beadni a háziorvos által kiállított igazolással együtt. A méltányossági közgyógyellátás igénylése ügyében az önkormányzat jegyzőjéhez kell fordulni. A jegyző megvizsgálja, hogy a jövedelmi feltételek teljesültek-e és ha igen, 5 munkanapon belül kiküldi az egészségbiztosítási szervnek az igazolást. Az egészségbiztosítási pénztár ezután szakhatósági állásfoglalást ad ki, ebben pontosan megállapítja a rendszeres gyógyellátások havi költségeit és a gyógyszerek havi térítési díjának összegét.

Alanyi jogosultsággal rendelkezik többek között:

aki rendszeresen szociális segélyt kap és egészségkárosodottaki maximum 30%-os rokkantsággal rendelkezik és rokkantsági járadékot kapaki rokkantsági ellátásban részesülaki után a szülő magasabb összegű családi pótlékot kap

Normatív alapon jogosult az, akinek a gyógyellátási költségei havonta meghaladják a mindenkori öregségi nyugdíj minimum összegének 10%-át, azaz a 2850 Ft-ot és a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a nyugdíjminimumot, a 29.925 Ft-ot, egyedül élők esetében a 44.887 Ft-ot.

Méltányosság igénybe vételéhez a jegyzőhöz kell beadni a kérelmet, aki megállapítja a közgyógyellátásra való jogosultságot és megvizsgálja, hogy a kérelmező megfelel-e az önkormányzati rendeletben megszabott feltételeknek.

Ha minden feltétel teljesül a jogosult közgyógyellátási igazolványt kap. Ez az igazolvány jogosítja fel használóját arra, hogy térítésmentesen vásárolhasson meg olyan gyógyszereket, melyek a társadalombiztosításon belül a támogatás alcsoportba tartoznak. A közgyógyellátás tehát nem vonatkozik valamennyi gyógyszerre és nem korlátlanul vehető igénybe, csak a gyógyszerkereten belül. A gyógyszerkeret havi maximuma 12.000 Ft. Ha az egyéni gyógyszerigény költségei az 1000 Ft-ot nem érik el, nem állapítanak meg keretet. Az éves gyógyszerkeret mellett eseti gyógyszerkeret is létezik, melynek összege 6.000 Ft.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!