Nehezebb lesz kibújni a tartozások megfizetése alól, mert a NAV végrehajtó hatósággá válik.



Általános végrehajtási hatósággá válik 2018. január 1-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ezért nehezebb lesz kibújni a köztartozások megfizetése alól. Az új szabályok szerint már félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető.

Az új szabályok szerint már félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető majd az ingatlan-végrehajtás. A gépkocsi pedig akkor is végrehajtható lesz, ha házastársi közös vagyonba tartozik. A lefoglalásoknál – ugyanakkor – az adós érdekét szolgálja majd a most bevezetésre kerülő fedezetcsere lehetősége, miképpen az is, hogy egy pár ezer forintos köztartozás miatt nem lehet majd végrehajtást elrendelni.

Az új rendelkezések életbe lépésével a végrehajtási eljárást is nehezebb lesz majd akadályozni. A NAV új feladatkörében három típusú köztartozás behajtásáért felel majd: az általa nyilvántartott adó- és vámtartozások behajtásáért- az úgynevezett adók módjára behajtandó köztartozások, illetve- 2018. január 1-től az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján az egyéb köztartozások behajtásáért. Az adózóknak a következő változásokra érdemes figyelniük.

A jövőben automatikusan végrehajtható okiratnak minősül a NAV javára fizetési kötelezettséget megállapító jogerős bírósági határozat, illetve egyezség is. Így az adóhatóságnak nem kell a végrehajtás érdekében külön határozatot hoznia, sem végrehajtási lap kiállítását kérnie a bíróságtól.
Az adóhatóság választja ki a végrehajtás módját. A törvényalkotó az adóhatóságra bízza, hogy kiválassza az adott esetben leghatékonyabb végrehajtási módot.

A „szabad kéz” azonban nem korlátlan: a jövőben a tízezer forint alatti tartozással rendelkező adósok esetében a NAV csak fizetési felhívást küldhet, de az ún. végrehajtási átvezetésen kívül szigorúbb lépéseket nem tehet. Annál „veszélyesebb” lehetőség, hogy a jövőben már az 500 ezer forint alatti tartozások esetében is elrendelhetnek ingatlan-végrehajtást. Kivételt képez ez alól az adós és a vele együtt élő közeli hozzátartozók lakhatását közvetlenül szolgáló lakóingatlan.

A jövőben többen is belekóstolhatnak az árverésekbe, növelheti ugyanis a licitálási kedvet, hogy a teljes vételár megfizetésére (a szokásos 8 napon felül) az adóhatóság 60 napig terjedő halasztást engedélyezhet majd. Ennek különösen a nagyobb értékű ingatlanoknál lehet jelentősége, ahol könnyebbséget jelent, hogy nem kell „azonnal” készpénzes fizetéssel teljesíteni.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!